Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 1100 ΜΟΝΑΔΕΣ

default image
Αισιόδοξοι για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο −με κέρδη άνω του 18% από την αρχή του χρόνου− ξεπέρασε και τις 1100 μονάδες δηλώνουν μια σειρά από διεθνείς αλλά και εγχώριοι αναλυτές.

Μολονότι υπάρχει πλέον η αίσθηση από μερίδα επενδυτών ότι σε αυτά τα επίπεδα το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να είναι «υπερπουλημένο», οι αναλυτές εστιάζουν στις προοπτικές αλλά και τις αναμενόμενες θετικές εξελίξεις, ανεβάζοντας υψηλότερα τον πήχη και τις τιμές-στόχους. Κοινή συνισταμένη των αναλυτών είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και για συγκεκριμένες εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεταξύ των οποίων η Mytilineos, ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil, η Jumbo, η ΔΕΗ και η ΤΙΤΑΝ.

CITIGROUP

Οι μετοχές της Mytilineos, του ΟΠΑΠ και της Jumbo βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» του ενδιαφέροντος της Citigroup, η οποία ταυτόχρονα εστιάζει την ανάλυσή της και στη σύσταση αγοράς για τη Eurobank, την Εθνική και την Πειραιώς.

Αναλυτικά, αναφερόμενη στη Mytilineos, τονίζει πως σημείωσε ένα εντυπωσιακό δ’ τρίμηνο σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματά της, δίνοντας τιμή-στόχο τα 26 ευρώ. Προσθέτει μάλιστα ότι οι πολύ καλές επιδόσεις του EBITDA, οι οποίες ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς και η σημαντική μείωση του χρέους της, θα έχουν απήχηση στην αγορά, και αναμένει διατήρηση της θετικής δυναμικής για την κερδοφορία του 2023.

Αντίστοιχα, πριν από λίγες εβδομάδες η Citi προχώρησε στην αναβάθμιση του ΟΠΑΠ σε σύσταση αγοράς, δίνοντας νέα τιμή-στόχο τα 16 ευρώ. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η μετοχή έχει υποαποδώσει και διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι των δικών του ιστορικών αποτιμήσεων, παρά τις ισχυρότερες προοπτικές στον κλάδο του Διαδικτύου και τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Αντίστοιχα, αναβάθμισε την τιμή-στόχο για την Jumbo στα 18,5 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς, εκτιμώντας ότι το 2023 θα σημειώσει αύξηση πωλήσεων ~6%, πρόβλεψη που υποστηρίζεται από τρία νέα εγκαίνια καταστημάτων.

WOOD

Ένθερμη υποστηρίκτρια των ελληνικών τραπεζών δηλώνει η Wood, αναμένοντας ότι συνολικά θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ανάμεσα στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ξεχωρίζει τις μετοχές των Eurobank και Πειραιώς για το 2023. Συγκεκριμένα, για τη Eurobank δίνει τιμή-στόχο τα 1,50 ευρώ, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος είναι τα 2,50 ευρώ. Αναφορικά με τις μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank, για τις οποίες συστήνει επίσης αγορά, δίνει ως τιμές στόχους τα 5,20 ευρώ και 1,5 ευρώ αντίστοιχα.

Πέραν των τραπεζών, ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές της Wood περιλαμβάνεται ο ΟΠΑΠ, για τον οποίο οι αναλυτές της δίνουν τιμή-στόχο τα 16,7 ευρώ. Αντίστοιχα, ξεχωρίζει και τη Mytilineos, με τιμή-στόχο τα 26 ευρώ.

ALPHA FINANCE

Η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα είναι οι κορυφαίες επιλογές της Alpha Finance για το 2023. Για την πρώτη, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής δίνουν τιμή-στόχο τα 2,25 ευρώ και για τη δεύτερη τα 5 ευρώ.

Επιπλέον, δίνοντας έμφαση στην πράσινη μετάβαση και στις επενδύσεις σε βιώσιμη οικονομία, η Alpha Finance επιλέγει τις μετοχές της Motor Oil (ΑΠΕ), με τιμή-στόχο τα 25,56 ευρώ και της Mytilineos, με τιμή-στόχο τα 31,4 ευρώ.

Επιπλέον, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής εντάσσουν στις προτάσεις τους και τη μετοχή του ΟΠΑΠ, με τιμή-στόχο τα 16,9 ευρώ, θεωρώντας ότι διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν αμυντική σε περιόδους ύφεσης.

PANTELAKIS SECURITIES

Τραπεζικές μετοχές, με πρώτες επιλογές την Πειραιώς και την Εθνική προτείνει η Pantelakis Securities, ενώ δηλώνει την προτίμησή της για υποτιμημένες μετοχές ποιότητας, όπως ο ΟΠΑΠ και η Jumbo. Παράλληλα, συνυπολογίζει στις προτάσεις τις και τις Mytilineos και Motor Oil, μετοχές οι οποίες το τελευταίο διάστημα κατέγραψαν σημαντική αύξηση κερδών.

Αντίστοιχα, οι τιμές-στόχοι που δίνει η Pantelakis Securities για τις παραπάνω μετοχές είναι τα 5,20 ευρώ για την Εθνική, τα 2,25 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, τα 16,7 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, τα 28,5 ευρώ για τη Mytilineos, τα 28 ευρώ για τη Motor Oil και τα 24 ευρώ για την Jumbo.

EUROBANK SECURITIES

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι η ασυμμετρία κινδύνων είναι θετική για τις ελληνικές μετοχές το 2023, ενώ αντίστοιχα οι κίνδυνοι φαίνονται μέτριοι δεδομένου του ανθεκτικού προφίλ κερδοφορίας για τις ελληνικές μετοχές. Στον αντίποδα, σύμφωνα με τους αναλυτές της, η βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία περιορίζεται κάπως από τις πολιτικές εξελίξεις.

Ως προς τις επιμέρους μετοχικές επιλογές, σύμφωνα με τη Eurobank Equities, «συνεχίζου- με να υποστηρίζουμε ένα χαρτοφυλάκιο με μετοχές με σταθερή λειτουργική δυναμική και ορατές μερισματικές αποδόσεις (Mytilineos, Jumbo, ΟΠΑΠ), που συμπληρώνεται από την Alpha Bank (ελκυστικό προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής δεδομένης τις πιεσμένης αποτίμησης)».

Αντίστοιχα, για όσους υιοθετούν μια στάση με μεγαλύτερο ρίσκο, εν αναμονή μιας αλλαγής στη γεωπολιτική, συνιστά τη ΔΕΗ, τη Fourlis και την Τράπεζα Πειραιώς.

Αντίστοιχα, για τον ΟΠΑΠ θέτει την τιμή-στόχο στα 16,3 ευρώ, για τη Mytilineos στα 30,50 ευρώ, για την Alpha Bank στα 1,63 ευρώ και για την Jumbo στα 19,50. Στη ΔΕΗ δίνει τιμή-στόχο τα 10,10 ευρώ, στη Fourlis τα 5,20 ευρώ και στην Πειραιώς τα 2,47 ευρώ.

NBG SECURITIES

Μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ρευστότητα και καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές της NBG Securities.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo, ενώ οι αναλυτές ξεχωρίζουν επίσης εταιρείες όπως η Mytilineos, που προσφέρει την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα, μεσαίου μεγέθους εταιρείες, με υποστηρικτικά θεμελιώδη στοιχεία και καλές δυνατότητες ανάπτυξης, όπως η Autohellas, ή που συνδυάζουν πολλές από τις παραπάνω ιδιότητες (Cenergy Holdings).

Μεταξύ των τραπεζών η πρώτη επιλογή είναι η Τράπεζα Πειραιώς, κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς και επειδή έχει πιο ενδιαφέρον προφίλ ανταμοιβής-κινδύνου μετά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση των βασικών λειτουργικών της περιουσιακών στοιχείων.

Σε απόλυτα ποσά, σύμφωνα με την NBG Securities, η τιμή-στόχος για την Autohellas είναι στα 12,8 ευρώ, για τη Cenergy στα 4 ευρώ, για τη Mytilineos στα 31,2 ευρώ, για την Jumbo στα 18,6 ευρώ, για τον ΟΠΑΠ στα 15,9 ευρώ, για τον ΟΤΕ στα 17,9 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,35 ευρώ. Όσον αφορά τις υπόλοιπες τράπεζες, στην Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι στο 1,55 ευρώ και για τη Eurobank στο 1,4 ευρώ.

PIRAEUS SECURITIES

Οι προτάσεις της Piraeus Securities περιλαμβάνουν τις μετοχές των Jumbo, Motor Oil, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και TΙΤΑΝ.Αναλυτικά, η χρηματιστηριακή δίνει για την Jumbο τιμή-στόχο στα 21,50 ευρώ, καθώς ενσωματώνει μια χαμηλότερη, από την αρχικά αναμενόμενη, συρρίκνωση του μικτού περιθωρίου κέρδους το 2022 και το 2023. Αντίστοιχα, για τη Motor Oil η τιμή-στόχος είναι στα 25,70 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή να αναφέρει ότι τα υψηλότερα περιθώρια διύλισης και το μεταβατικό σχέδιο ύψους 4 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνεται μόνο εν μέρει στις εκτιμήσεις της, υποδηλώνουν σημαντική άνοδο στην αποτίμησή της. Στην περίπτωση της Mytilineos, η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 26,30 ευρώ, καθώς η Piraeus Securities αναφέρει ότι η πεποίθηση της αγοράς πως το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο υποστηρίζει ένα υψηλότερο επίπεδο βιώσιμης κερδοφορίας αποτελεί καταλύτη για τη μετοχή.

Αντίστοιχα, για τον ΟΠΑΠ η τιμή-στόχος είναι στα 16,80 ευρώ ανά μετοχή, καθώς οι σημαντικές διψήφιες μερισματικές αποδόσεις και τα νέα online παιχνίδια αποτελούν καταλύτες για τη μετοχή.

Στη ΔΕΗ η Piraeus Securities βάζει τον πήχη της τιμή-στόχου στα 15 ευρώ, λόγω του μεγάλου discount αποτίμησης μετά τη βουτιά του 2022 εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Τέλος, στην περίπτωση της Titan, η τιμή-στόχος είναι στα 19 ευρώ, επικουρούμενη από την επιτυχή εφαρμογή των αυξήσεων των τιμών το 2022, τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, την πιθανή σταθεροποίηση των επιτοκίων το 2023 και την έναρξη νέων έργων υποδομής στις ΗΠΑ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024

Οικονομική Επιθεώρηση / Tεύχος 1039
ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ