Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Η ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΤΟΥ ’83

default image

Το 1983 ήδη από την αφετηρία του φάνηκε ιδιαιτέρως ψυχρό. Ανήμερα Πρωτοχρονιά χιόνισε στην Αθήνα (έκτοτε αυτό ξανασυνέβη μόνο μια φορά – το 1992) και μάλιστα καταγράφηκε η χαμηλότερη μέγιστη θερμοκρασία όλων των εποχών για την Αθήνα (3ο). Αυτή δεν ήταν παρά μόνο η αρχή. Συνολικά, στη διάρκεια του χειμώνα 1982-83 χιόνισε 15 φορές στην Αθήνα.

Στα μέσα Φεβρουαρίου (Πέμπτη, 17/2), ξεκίνησε να χιονίζει το μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα είχε ήδη 10 πόντους χιόνι στα προάστια της Αθήνας. Ο χιονιάς συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς οι χιονοπτόσεις να είναι ιδιαίτερα ισχυρές αλλά καθημερινές, με παρατεταμένη χαμηλή θερμοκρασία η οποία βρέθηκε ακόμα και χαμηλότερα από τους -5ο στο κέντρο της Αθήνας.

Στον Τύπο της εποχής η επέλαση του χιονιά χαρακτηρίστηκε “εισβολή εκ Σιβηρίας”, σε συνδυασμό με την επίσκεψη (εκείνες τις μέρες) του πρωθυπουργού της ΕΣΣΔ, Βιατσεσλάβ Τιχόνοφ. Η Βιομηχανική Επιθεώρησις της εποχής (Φεβρουάριος – Μάρτιος 1983) επέλεξε στο πρωτοσέλιδο να συνδέσει τα χιόνια που λιώνουν με τις ανησυχίες για την “παγωμένη” οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ