Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ, ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Άτυπη σύνοδος, επίσημη ανησυχία
Φωτ. EPA / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με φόντο τα αλλεπάλληλα σοκ που συνεχίζει προκαλεί η κυβέρνηση Τραμπ στην Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να συνεννοηθούν πρωτίστως μεταξύ τους, για το πώς θα υπερασπιστούν - διεκδικήσουν τον διαπραγματευτικό χώρο που τους αντιστοιχεί, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Σύμπνοια για την άμυνα, αλλά όχι και για την αποστολή στρατού στην Ουκρανία.

Με φόντο τα αλλεπάλληλα σοκ που συνεχίζει προκαλεί η κυβέρνηση Τραμπ στην Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να συνεννοηθούν πρωτίστως μεταξύ τους, για το πώς θα υπερασπιστούν – διεκδικήσουν τον διαπραγματευτικό χώρο και τη ρυθμιστική θέση που τους αντιστοιχεί, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι.

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντιόνται σήμερα στη Σαουδική Αραβία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς όμως τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του Κιέβου, και ενώ ο Τραμπ παραμέρισε, επί της ουσίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιοριζόμενος σε μία σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μακρόν τη Δευτέρα.

Εκτός από ειρηνευτικές, οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας στο Ριάντ λειτουργούν και ως χειρονομία επανασύνδεσης ανάμεσα στις δύο ισχυρές χώρες, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να δηλώνει, πριν κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, πως η συζήτηση τους θα έχει ως στόχο να τερματιστεί η «ανώμαλη περίοδος» στις σχέσεις μεταξύ των δύο «μεγάλων δυνάμεων».

Αναλυτές του CNN εκτιμούν μάλιστα πως οι συνομιλίες αυτές θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ;

Με δεδομένη την νέα προσέγγιση των ΗΠΑ προς τα πράγματα της Ευρωπαϊκής ηπείρου και με…

Πόσο πιθανή είναι η αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία;

Αντιμέτωπη με την προοπτική ενός μειωμένου αμερικανικού ενδιαφέροντος για την Ευρώπη, η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών επικεντρώθηκε στην πιθανή ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία και στην προθυμία των Ευρωπαίων συμμάχων να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο ειδικά για το ζήτημα της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, η διχογνωμία είχε εγκαθιδρυθεί πριν καν οι ηγέτες διαβούν το κατώφλι του Ελιζέ για να συζητήσουμε με τον Πολωνό πρωθυπουργό Τουσκ να ξεκαθαρίζει πως η Βαρσοβία δεν προτίθεται να στείλει δυνάμεις της, και Γερμανία και Ισπανία να χαρακτηρίζουν τη σχετική συζήτηση πρόωρη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε θέσει για πρώτη φορά την ιδέα μιας ειρηνευτικής δύναμης πέρυσι – με διάχυτο σκεπτικισμό στην Ευρώπη – έχει αποδυναμωθεί από τότε που η απόφασή του να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές το περασμένο καλοκαίρι απέτυχε και τον άφησε με μια εύθραυστη κυβέρνηση.

Η Γερμανία ενδέχεται να μην έχει νέα κυβέρνηση συνασπισμού για εβδομάδες μετά τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου και ο Σολτς ίσως εξέφρασε ακόμη και τους πολιτικούς του αντιπάλους στο εσωτερικό, όταν μίλησε έκανε λόγο για «εξαιρετικά ακατάλληλη» συζήτηση, ενώ οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, με την άνεση των τεσσάρων ετών χωρίς εκλογές που ανοίγονται μπροστά του, δήλωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει στρατεύματά, «αν χρειαστεί». Όμως πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι που επικαλούνται οι New York Times σημειώνουν ότι μετά από χρόνια περικοπών στον προϋπολογισμό, ο βρετανικός στρατός δεν είναι εξοπλισμένος για να ηγηθεί μιας μεγάλης κλίμακας, μακροπρόθεσμης αποστολής στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες που βρέθηκαν στο Ελιζέ ομονοούν ως προς την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών, στέλνοντας παράλληλα το μύνημα πως η Ουκρανία και η Ευρώπη δεν πρόκειται να δεχθούν να βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων. Άλλωστε παρά τις διαβεβαιώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ότι καμία συμφωνία δεν θα επιβληθεί στο Κίεβο και πως «ο Ζελένσκι και ο ουκρανικός λαός θα λάβουν την τελική απόφαση», στα αυτιά των Ευρωπαίων ταγών αντηχεί ανησυχεί το άλλο σχόλιο του ειδικού απεσταλμένου πως «δεν είναι ρεαλιστικό να βρίσκονται όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της Ένωσης, είναι η πιθανότητα μιας βιαστικής συμφωνίας ΗΠΑ – Ρωσίας στην Ουκρανία, με όρους που θα αγνοούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα επιβραβεύοντας τις κυριαρχικές απαιτήσεις του Κρεμλίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ