Η «ΛΙΜΝΗ» ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
- 07.03.24 12:19
Μετά από μήνες διπλωματικού «τζούντο» με τα δύο πιο αδιάλλακτα μέλη του ΝΑΤΟ (Τουρκία – Ουγγαρία), η Σουηδία εντάσσεται στη αμυντική συμμαχία, επισημοποιώντας τη γεωπολιτική αλλαγή στη Βαλτική Θάλασσα, όπου η Δύση έχει πλέον περικυκλώσει τη σημαντική εμπορική οδό πετρελαίου για τη Ρωσία και έδρα ενός εκ των στόλων της.
Το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, «προσφέρει» στους συμμάχους τη νήσο Γκότλαντ στη μέση της Βαλτικής, που εύστοχα έχει χαρακτηριστεί «γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο». Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Carl Blidt, σχολίασε πως η ένταξη της Σουηδίας θα βελτιώσει σημαντικά την απόδοση και την ισορροπία στην άμυνα και την αποτροπή απειλών στη βόρεια Ευρώπη. «Η Βαλτική Θάλασσα γίνεται μια λίμνη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Krišjānis Kariņš, υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας.
Η προσθήκη της Σουηδίας καθιστά πολύ πιο εύκολο για τη συμμαχία να παρακολουθεί τις ναυτικές κινήσεις της Ρωσίας. Το νέο μέλος, διαθέτει επίσης έναν καλά εξοπλισμένο στρατό και προηγμένη βιομηχανία όπλων. Διαθέτει επίσης μακρά εμπειρία με υποβρύχια και υποθαλάσσιες δυνατότητες, οι οποίες γίνονται όλο και πιο κρίσιμες σε μια Βαλτική Θάλασσα που έχει υποστεί αρκετά ανεξήγητα περιστατικά δολιοφθοράς τα τελευταία χρόνια, από την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream μέχρι την αποκοπή των συνδέσεων φυσικού αερίου και δεδομένων μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας από την άγκυρα ενός κινεζικού πλοίου.
ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ. Η ΡΩΣΙΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ. ΣΤΟ, «ΣΦΗΝΩΜΕΝΟ» ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, ΚΑΛΙΝΙΝΓΚΡΑΝΤ, ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ISKANDER ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
Πριν από τρία χρόνια, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ φάνταζε σχεδόν απίθανη, αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ώθησε τα δύο κοινοβούλια στην αγκαλιά της Δύσης. Πέρυσι, η ρωσική πρεσβεία στη Στοκχόλμη χαρακτήριζε τη Σουηδία «νόμιμο στόχο για τα αντίποινα της Ρωσίας», ενώ η Φινλανδία έκλεισε τα σύνορα με τη Ρωσία αφού διαπίστωσε “συστηματικές” και “οργανωμένες” προσπάθειες των ρωσικών αρχών να στείλουν Αφρικανούς μετανάστες στα φινλανδικά εδάφη.
Αντιδρώντας στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη ρωσική «γειτονιά», ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα αναδιοργανώσει τον ρωσικό στρατό και να ενισχύσει τις δυνάμεις στην περιοχή για να «εξουδετερώσει τις απειλές». Την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυε ότι «όλες οι δεκαετίες καλής γειτονίας έχουν γίνει σκόνη» επειδή ο αμερικανικός στρατός «έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει στη Σουηδία».
Τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα είναι τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά. Η Ρωσία διαθέτει μεγάλα διυλιστήρια πετρελαίου και δρομολογεί τις εξαγωγές της μέσω του Κόλπου της Φινλανδίας στη Βαλτική. Στο, «σφηνωμένο» ανάμεσα σε Πολωνία και Λιθουανία, Καλίνινγκραντ, φιλοξενείται ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής και βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander με πυρηνικές δυνατότητες. Στο παρελθόν Ρωσία έχει απειλήσει να αλλάξει το «μη πυρηνικό» καθεστώς στην περιοχή, αλλά δεν αποκαλύπτει αν τα όπλα φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
ΝΑΤΟ: ΟΧΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΝΕΚΡΟ – ΟΜΩΣ ΜΗΠΩΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟ;
Ενώ ήδη η προοπτική επανεκλογής Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ επανέφερε στην μνήμη του ιερατείου…
Σε περίπτωση σύγκρουσης, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία μέχρι τώρα θα βασίζονταν σχεδόν αποκλειστικά στην εξασφάλιση ενισχύσεων και προμηθειών μέσω του Suwałki Gap, μιας στενής και ευάλωτης λωρίδας 100 χιλιομέτρων που χωρίζει τις Βαλτικές χώρες από την Πολωνία. Με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία παρέχει νέους θαλάσσιους διαδρόμους, καθώς το Γκότλαντ απέχει λιγότερο από 200 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λετονίας.
«Μειώνει την ευπάθεια της Βαλτικής μόνο μέσω του χάσματος Suwałki. Ολόκληρη η ασφάλεια της περιοχής γίνεται ισχυρότερη, επειδή καθιστά την ανατολική Βαλτική λιγότερο ευάλωτη», δήλωσε ο Kariņš.