Η ΤΡΑΜΠΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ
- 07.11.24 12:05

Από τη στιγμή που αποφάσισε να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρούσε συστηματικά σε άτυπες «προγραμματικές δηλώσεις», συχνά αφορμώμενος από την επικαιρότητα, πότε διαμηνύοντας ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «σε μία ημέρα» και πότε απειλώντας με υπέρογκους δασμούς γειτονικά και μη κράτη.
Μεταξύ άλλων, έχει υποσχεθεί πως μόλις επιστρέψει στον Λευκό Οίκο θα υλοποιήσει την πιο μαζική απέλαση μεταναστών στην αμερικανική ιστορία, ενώ δεν κρύβει την αδιαφορία του για τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισίου απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Ο φακός τον έχει ακόμα συλλάβει να ονειρεύεται ιδεολογικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ και μία «συνδρομητική» λογική στο ΝΑΤΟ.
Η σαρωτική του νίκη επί της Κάμαλα Χάρις θα του επιτρέψει να αποδείξει αν εννοεί τις εξαγγελίες του, με πολλούς να φοβούνται πως ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα κινηθεί ταχύτερα από την προηγούμενη θητεία του, παραγκωνίζοντας τη γραφειοκρατία που, όπως διαμαρτυρόταν, τον «εμπόδιζε» να πετύχει τους στόχους του. Άλλωστε αυτή τη φορά οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρο το Κογκρέσο.
ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
Οι δημοσκόποι αστόχησαν ακόμα μία φορά υποτιμώντας τη δημοφιλία του Τραμπ και τις προτεραιότητες των…
Ο ισχυρότερος και πλουσιότερος υποστηρικτής του Τραμπ, Ίλον Μασκ, έχει δηλώσει πως σε περίπτωση που ενταχθεί στην κυβέρνηση, ως στέλεχος ενός νέου Τμήματος Κυβερνητικής Αποδοτικότητας, θα φροντίσει να εξασφαλίσει περικοπές συνολικού ύψους δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παρότι για ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ατζέντα του – όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι αλλαγές στον νόμο περί προσιτής περίθαλψης – θα χρειαστεί η έγκριση του Κογκρέσου (το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι θα ελέγχουν απόλυτα), για πολλές άλλες ο Τραμπ θα έχει την ευχέρεια να δράσει με μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Η κυβέρνηση του θα είναι σε θέση να αλλάξει τη νομοθεσία για τη μετανάστευση, να επιβάλει δασμούς, να αλλάξει τους κανονισμούς για την υγεία, να επέμβει σε υπερπόντιους πολέμους και να διαμορφώσει το εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς προσκόμματα.
Με τα σχέδιά του για πολιτικούς διορισμούς ακόμα και 50.000 νέων δημοσίων υπαλλήλων («ημέτερους»), ο Τραμπ θα μπορούσε να διαταράξει σημαντικά την ομαλή σταδιοδρομία των ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα σε καίριες θέσεις.
«Οι πολιτικοί στόχοι του Τραμπ δεν επιδιώκουν απλώς να ακυρώσουν το έργο της κυβέρνησης Μπάιντεν. Προσβλέπουν στην αναδιαμόρφωση των πολιτικών και των ομοσπονδιακών οργανισμών που τις δημιουργούν, δηλαδή στον πυρήνα τους» σχολιάζει το Politico που επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πιθανότερο μέλλον σε βασικούς τομείς που ο Τραμπ θέλει να αλλάξει.
Μεταναστευτικό
Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει επανειλημμένα προαναγγείλει πως θα κατασκευάσει τεράστια στρατόπεδα κράτησης, να προβεί σε μαζικές απελάσεις χωρίς προηγούμενο και θα προσλάβει χιλιάδες συνοριοφύλακες. Ταυτόχρονα θα επαναφέρει την πολιτική «Παραμονή στο Μεξικό», που στην πρώτη θητεία Τραμπ απαιτούσε από τους αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο Μεξικό όσο οι υποθέσεις τους εξετάζονται.
Δασμοί
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι ο «δασμός» είναι «η αγαπημένη του λέξη στο λεξικό» και είναι πιθανό να επιχειρήσει να εφαρμόσει άμεσα νέους εμπορικούς περιορισμούς. Έχει προαναγγείλει ότι θα επιβάλει οριζόντιους δασμούς μεταξύ 10% και 20% σε όλες τις εισαγωγές αγαθών αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και, ειδικά στα προϊόντα από την Κίνα, δασμούς 60%. Ο Τραμπ αναμένεται ακόμα να τηρήσει επιθετική στάση σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά, που πρώτη η κυβέρνησή του είχε διαπραγματευτεί για να αντικαταστήσει τη NAFTA. Η αναθεώρηση του πλαισίου θα ξεκινήσει επίσημα το 2026, αλλά οι χώρες προετοιμάζονται ήδη γι’ αυτήν. Ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να επιβάλει επιπλέον δασμούς στα προϊόντα από το Μεξικό, αν αυτό δεν περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ.
Ουκρανία και Μέση Ανατολή
Ο Τραμπ επιμένει ότι είναι σε θέση να επιτύχει γρήγορα μια ειρηνευτική συμφωνία στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε μάλιστα υποσχεθεί ότι θα ξεκινούσε τις συνομιλίες πριν αναλάβει επισήμως το προεδρικό αξίωμα. Όταν ρωτήθηκε αν ήθελε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, εκείνος δεν απάντησε. Κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τον πόλεμο και απείλησε να διακόψει τις επενδύσεις στην Ουκρανία.
Για τη Γάζα, ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δηλώσει πως θέλει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να τερματίσει τον πόλεμο μέχρι τον Ιανουάριο. Οι απόψεις του Τραμπ για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη αποκλίνουν σημαντικά από εκείνες της κυβέρνησης Μπάιντεν που σχεδίαζε τη σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ και μια λύση δύο κρατών. Ο Τραμπ προωθεί ένα σχέδιο «που θα επέτρεπε στο Ισραήλ να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο επί των Παλαιστινίων», σημειώνει το Politico. Έχει ακόμα υποσχεθεί να βοηθήσει να κατευθυνθούν 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνείς επενδύσεις προς τον παλαιστινιακό λαό, βοηθώντας τον να στηρίξει την οικονομία του.
Αναφορικά με το Ιράν, η πρώτη κυβέρνηση του Τραμπ τήρησε σθεναρή στάση εναντίον του, εφαρμόζοντας αυτό που τότε ονομάστηκε «μέγιστη πίεση» για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τεχεράνη που έθετε εμπόδια στην ανάπτυξη της οικονομίας της. Οι κυρώσεις στόχευαν επίσης κορυφαίους διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Ο Τραμπ είχε δώσει το πράσινο φως και για τη δολοφονία του πρώην διοικητή του IRGC Κασέμ Σολεϊμανί, τον Ιανουάριο του 2020.
Κίνα
Η πολιτική του Τραμπ για την Κίνα κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησής του, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην ευρύτερη νοοτροπία του που συνοψίζεται στον τίτλο «πρώτα η Αμερική». Προσπάθησε να περιορίσει την κινεζική «επιθετικότητα» στον εμπορικό τομέα, εφαρμόζοντας αυστηρές κυρώσεις για την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Το πιθανότερο είναι να συνεχίσει, τώρα, την ίδια πολιτική.
Υγεία – Αμβλώσεις
Αν ο Τραμπ μείνει πιστός στον λόγο του, θα φέρει πολλές αλλαγές στο σύστημα υγείας. Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να αφήσει τον σκεπτικιστή των εμβολίων Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ να «αυτοσχεδιάσει» και να εφαρμόσει τις ιδέες του στην υγεία, στην επόμενη θητεία του. Ο Κένεντι έχει υποστηρίξει τον ψευδή ισχυρισμό ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, έχει γράψει ένα βιβλίο στο οποίο κατηγορεί τον πρώην αξιωματούχο του NIH Άντονι Φάουτσι ότι «συνωμότησε» με τον μεγιστάνα της τεχνολογίας Μπιλ Γκέιτς και τους φαρμακοβιομήχανους για να πουλήσει εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Ο ίδιος προωθεί ένα σχέδιο αντικατάστασης αξιωματούχων της υγείας που τους αποκαλεί «αιχμαλώτους» των βιομηχανιών, και έχει διακηρύξει πως θα δώσει αγώνα για να εξαλείψει τα τοξικά πρόσθετα και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, προωθώντας τη αμφιλεγόμενη «εναλλακτική ιατρική» και τερματίζοντας τη φθορίωση του δημόσιου νερού.
Σε ό,τι αφορά τις αμβλώσεις, ο Τραμπ προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τον ρόλο του στον διορισμό τριών από τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανέτρεψαν την υπόθεση Roe v. Wade. Όχι μόνο αρνήθηκε ότι θα επιδιώξει ομοσπονδιακή νομοθεσία για την απαγόρευση ή τον περιορισμό των αμβλώσεων, αλλά δήλωσε επίσης ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απαγόρευση φτάσει στο γραφείο του. Παρόλα αυτά, ο Τραμπ δεν θα προχωρήσει στη θέσπιση ενός πλαισίου προστασίας των αμβλώσεων ούτε θα επιδιώξει με άλλο τρόπο να καταστήσει τη διαδικασία πιο προσιτή στις πολιτείες που την έχουν περιορίσει.
Κλίμα
Μόλις ο Τραμπ αναλάβει επισήμως καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, αναμένεται να ανατρέψει την συντονισμένη ατζέντα του Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία αποσκοπούσε στη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αντ’ αυτού, ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να «σώσει» τον γερασμένο στόλο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση των άνθρακα και να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.