Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΚΛΟΠΕΣ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ: ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ «ΚΑΝΟΥΝ ΦΤΕΡΑ» ΜΕ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ

Κλοπές κρυπτονομισμάτων: Δισεκατομμύρια «κάνουν φτερά» με γεωμετρική πρόοδο
Φωτ. Zanyar Ibrahim
Στην «άγρια Δύση» του Διαδικτύου, οι ψηφιακές ληστείες ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων εξασφαλίζουν ποσά «μαμούθ» στους χάκερς που γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικοί.

Οι χάκερς υπερδιπλασίασαν τη λεία τους σε κρυπτονομίσματα το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία από την έκθεση της εταιρείας ερευνών blockchain TRM Labs.

Αναλυτικά, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 24ης Ιουνίου 2024 εκλάπησαν κρυπτονομίσματα αξίας 1,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερδιπλάσια από τα 657 εκατομμύρια δολάρια που είχαν κλαπεί την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Όπως και πέρυσι, λίγες αλλά μεγάλες επιθέσεις οδήγησαν στην αύξηση των «λεηλατημένων κρυπτονομισμάτων», με τις πέντε κορυφαίες επιθέσεις να αντιπροσωπεύουν το 70% του ψηφιακού πλούτου που εκλάπη το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι πιο συχνές μέθοδοι ηλεκτρονικής κλοπής στοχεύουν στο «κλειδί – κωδικό» και τη «μοναδική φράση» (μια ακολουθία τυχαίων λέξεων που απαιτούνται για την πρόσβαση ή την ανάκτηση ενός πορτοφολιού κρυπτογράφησης), όπως εξηγούν ειδικοί της TRM Labs.

Η μεγαλύτερη e-κλοπή μέχρι στιγμής φέτος είχε ως λεία bitcoin αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων από το ιαπωνικό ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης DMM Bitcoin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΒΕΛΑΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΦΑΡΜΕΣ ΤΩΝ BITCOIN

Η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την εξόρυξη Bitcoin σε ολόκληρο τον κόσμο ξεπέρασε τις…

Οι χάκερς χρησιμοποιούν κλεμμένα ιδιωτικά κλειδιά ή παγιδευμένες διευθύνσεις – οι επιτιθέμενοι στέλνουν ένα μικρό ποσό από ένα πορτοφόλι με μια διεύθυνση που θυμίζει αυτή του στόχου, με σκοπό να ξεγελάσουν το θύμα ώστε να στείλει εκ των υστέρων χρήματα σε λάθος πορτοφόλι.

Οι διευθύνσεις κρυπτογράφησης είναι μεγάλες, πολύπλοκες σειρές χαρακτήρων που είναι δύσκολο να απομνημονεύσει κανείς, ή να εισαγάγει με μία προσπάθεια χωρίς λάθη.

Η TRM Labs σημειώνει ότι δεν έχουν γίνει θεμελιώδεις αλλαγές στην ασφάλεια του οικοσυστήματος κρυπτογράφησης στις οποίες θα μπορούσε να αποδοθεί η αύξηση των κλεμμένων κρυπτονομισμάτων. Ούτε ο αριθμός των επιθέσεων φαίνεται να διαφέρει σημαντικά από έτος σε έτος.

Κόμβοι κρυπτονομισμάτων αποτελούν συχνούς στόχους για χάκερς και κυβερνοεπιθέσεις. Το 2014, το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Mt. Gox κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, αφότου χάκερς έκλεψαν περίπου 950.000 Bitcoin – αξίας άνω των 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σημερινές τιμές. Ο διαχειριστής του Mt. Gox ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα αρχίσει να καταβάλλει στα θύματα της επίθεσης bitcoin αθροιστικής αξίας 9 δισ. δολαρίων.

Τον περασμένο Νοέμβριο, περίπου 115 εκατομμύρια δολάρια εκλάπησαν από το ανταλλακτήριο HTX και το Heco Chain, δύο πλατφόρμες κρυπτογράφησης που συνδέονται με τον επιχειρηματία Justin Sun.

Οι εταιρείες κρυπτογράφησης μπορούν να καταπολεμήσουν τις παραβιάσεις και τα exploits με μια πολυεπίπεδη αμυντική στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει μέτρα όπως τακτικοί έλεγχοι ασφαλείας και ισχυρή κρυπτογράφηση. Η εκπαίδευση των εργαζομένων και η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής αντιμετώπισης περιστατικών μπορεί επίσης να συμβάλει στην προστασία των εταιρειών, ανέφερε η TRM Labs.

Για την ώρα οι «ηλεκτρονικές ληστείες στην ψηφιακή Άγρια Δύση» αποτελούν καθημερινότητα και τις περισσότερες φορές οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι και ατιμώρητοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ