ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑΣ
- 19.02.25 09:23

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ – Ρωσίας στο Ριάντ ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, με τη συντομία τους να επιβεβαιώνει την εκ προοιμίου συμφωνία των δύο δυνάμεων ως προς τη γενική κατεύθυνση μιας μελλοντικής τους «σύμπλευσης» στο μέτρο των αμοιβαίων συμφερόντων.
Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους από το τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, η διοίκηση Τραμπ φαίνεται πιο πρόθυμη από τους δυτικούς συμμάχους να υποχωρήσει στις κυριαρχικές διεκδικήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτζ να διαμηνύει ότι η διαπραγμάτευση θα περιλαμβάνει εδαφικά ζητήματα.
Λίγες ώρες μετά τις επαφές στη Σαουδική Αραβία, κορυφαίος Ρώσος διαπραγματευτής αποκάλυψε στο Politico ότι στο «τραπέζι» πρόλαβαν, όχι μόνο να πέσουν, αλλά και να συζητηθούν «πιο συγκεκριμένα», τα σχέδια μιας πιθανής ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών στον Αρκτικό Κύκλο.
Η ΡΩΣΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ
Καθώς οι πάγοι λιώνουν, ανοίγουν νέα ακτοπλοϊκά περάσματα και προκύπτουν ευκαιρίες εξόρυξης σε άλλοτε απαγορευμένες…
«Συζητήσαμε συγκεκριμένα για κοινά έργα Αρκτική», δήλωσε ο Κίριλ Ντμιτρίεφ, επικεφαλής του κρατικού Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), με φόντο (και) την χιλιοδιατυπωμένη επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ για αγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία και την απορριπτική στάση της Κοπεγχάγης που μάλλον εξωθεί την Ουάσιγκτον στο κυνήγι και άλλων πιο εύκολων – εφικτών επενδύσεων. Άλλωστε έως το 2018, η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil συνεργαζόταν με τη ρωσική Rosneft για την εξεύρεση υδρογονανθράκων στην Αρκτική, αλλά η συνεργασία τους τερματίστηκε μετά την πρώτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014. Τώρα η Μόσχα αυτο-προτείνεται και πάλι ως εναλλακτική σύμμαχος στο υποσχόμενο πεδίο.
Ο Ντμιτρίεφ συνόδευσε τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ στο Ριάντ, για την πρώτη εκ του σύνεγγυς επαφή αξιωματούχων μετά το τηλεφώνημα Τραμπ – Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.
Ο Ντμιτρίεφ εστίασε στην εκτίμηση του RDIF πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχασαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την αποχώρησή τους από τη Ρωσία το 2022, εξαιτίας του πολέμου, και έσπευσε να τονίσει πως μετά το τετ α τετ, οι κοινές επενδύσεις Ρωσίας – ΗΠΑ φαντάζουν πιο πιθανές σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.
Ο αμερικανικός τύπος ερμηνεύει τις εξελίξεις ως «το τέλος της απομόνωσης» που είχε επιβάλει η Δύση στη Μόσχα, με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας να γνωστοποιεί σήμερα πως αναμένει ότι κάποιες αμερικανικές επιχειρήσεις ενδέχεται να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές στη Ρωσία ακόμα και εντός του δεύτερου τριμήνου του 2025.
Οι «γέφυρες» μεταξύ Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου φαίνεται πως στήνονται εσπευσμένα με τον ρυθμό να δίνεται από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο που προανήγγειλε ότι μια διά ζώσης συνάντησή του με τον Πούτιν δεν θα αργήσει, την ώρα που ο αντιπρόεδρός του, Τζ. Ντ. Βανς απομακρύνεται με τον ίδιο βεβιασμένο ρυθμό από τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη.