ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ
- 15.03.24 14:37
Οι κάλπες που άνοιξαν σήμερα στη Ρωσία και θα κλείσουν την Κυριακή είναι βέβαιο πως δεν θα αλλάξουν τίποτα, και θα αναδείξουν και πάλι νικητή τον 71χρονο Βλάντιμιρ Πούτιν, που βρίσκεται στην εξουσία (άλλοτε ως πρόεδρος και άλλοτε ως πρωθυπουργός) από το 2000.
Θεωρητικά έχει απέναντί του τρεις αντιπάλους, αλλά κανείς τους δεν έχει τολμήσει να τον επικρίνει, οι πολιτικοί επικριτές του προέδρου, άλλωστε, καταλήγουν πολύ συχνά στη φυλακή.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι ο Νικολάι Χαριτόνοφ, ο οποίος εκπροσωπεί το Κομμουνιστικό Κόμμα ( το δεύτερο σε δημοφιλία εδώ και πάνω από 30 χρόνια), ο Λεονίντ Σλάτσκι του εθνικιστικού LDPR και ο Βλαντισλάβ Νταβάνκοφ του φιλελεύθερου, φιλοεπιχειρηματικού κόμματος του Νέου Λαού.
Και οι οι τρεις υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές του Κρεμλίνου και κανένας δεν κατεβαίνει με αξιώσεις.
Δύο άλλοι υποψήφιοι που τάσσονταν υπέρ του τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία αποκλείστηκαν από τη διαδικασία. Όταν ο Μπόρις Ναντέζντιν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του πέρυσι, χιλιάδες Ρώσοι υπέγραψαν για την υποστήριξή του, αλλά, οι εκλογικές Αρχές της Ρωσίας απέρριψαν την υποψηφιότητά του, υποστηρίζοντας ότι πάνω από το 15% των συγκεντρωμένων υπογραφών δεν ήταν έγκυρες.
Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΞΑΝΑ: Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΕΙ ΝΑΒΑΛΝΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΣΗ
Ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε, φυλακίστηκε στον Αρκτικό και τελικά πέθανε σε μια χώρα που οι…
Ετσι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν οδεύει για ακόμα μία εξαετή θητεία, έως και το 2030 και επικρατεί η αίσθηση πως μετά την αναμενόμενη νίκη του, θα γίνει ακόμα πιο «ασυγκράτητος».
Η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, κάλεσε τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν «οποιονδήποτε άλλον», πέρα από τον Πούτιν: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ημέρα των εκλογών για να δείξουμε ότι υπάρχουμε και ότι είμαστε πολλοί», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της. Όμως τίποτα δεν αναμένεται να αλλάξει.
Στο εσωτερικό, ο Ρώσος πρόεδρος διαφημίζει ως δείγμα επιτυχίας την ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας, παρά τις κυρώσεις των δυτικών για την εισβολή στην Ουκρανία, και την αργή αλλά υπαρκτή πρόοδο στο πεδίο της μάχης. Σκόπιμα, ο Πούτιν έχει αναβάλει για μετά τις εκλογές την εφαρμογή κάποιον αντιδημοφιλών σχεδιών, αλλά η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων λόγω των πολεμικών δαπανών και η φίμωση των πολιτικών του αντιπάλων αποτελούν εστίες δυσαρέσκειας.
Ένα δεύτερο κύμα επιστράτευσης για την ενίσχυση του μετώπου στην Ουκρανία είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις, όπως είχε συμβεί και με την πρώτη επιστράτευση, τον Σεπτέμβριο του 2022. Εν τω μεταξύ, Ρώσοι από φτωχότερες περιοχές έχουν ήδη καταταγεί εθελοντικά, προτιμώντας τις υψηλότερες αμοιβές από την ασφάλεια στο σπίτι.
Στο διάγγελμά του, ο Πούτιν υποσχέθηκε δέσμη κοινωνικών μέτρων, πιο δίκαιη φορολόγηση και κίνητρα για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Μετά από 24 χρόνια στην εξουσία, ο Πούτιν θεωρείται υπεύθυνος για τα λιμνάζοντα προβλήματα στην υγειονομική περίθαλψη, τις υποδομές και την εκπαίδευση, και η εικόνα δεν αναμένεται να μεταστραφεί στο εγγύς μέλλον, αν συνυπολογίσει κανείς πως το 40% του προϋπολογισμού για το 2024 προορίζεται για τον στρατό και την ασφάλεια.
Παρότι ο Ρώσος πρόεδρος υπόσχεται «ενέσεις» ρευστότητας, συχνά τα κεφάλαια δεν φτάνουν στους δικαιούχους, αφού εξαϋλώνονται στους δαιδαλώδεις και νομιμοφανείς «διαδρόμους» διαφθοράς.
Η επόμενη ημέρα θα μπορούσε να βρει τη Ρωσία εν μέσω ακόμα πιο σκληρής καταστολής. Πέρυσι το Κρεμλίνο απαγόρευσε το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ χαρακτηρίζοντάς το εξτρεμιστικό, κηρύσσοντας «πολιτισμικό πόλεμο» υπέρ των «παραδοσιακών αξιών που υποστηρίζει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κόντρα στη δυτική επιρροή». Με δικαστική απόφαση απαγορεύτηκαν και οι επεμβάσεις αλλαγής φύλο.
Στο στόχαστρο του Πούτιν έχει μπει και η πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη, ισχυριζόμενος ότι εκμεταλλεύεται τους φόβους για την κλιματική κρίση. Το 2019 ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει πως οι ανεμογεννήτριες ήταν επιβλαβείς για τα πουλιά και τα σκουλήκια. Η Ρωσία προωθεί το φυσικό αέριο ως φιλικό για το κλίμα.
Κάλπες σε περιοχές της κατεχόμενης Ουκρανίας, άνοιξαν δέκα ημέρες νωρίτερα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από διαφημίσεις που προτρέπουν τους πολίτες να ψηφίσουν.
«Οσοι συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση επίσης θα ψηφίσουν. Αποτελούν παράδειγμα για όλους τους Ρώσους», διεμήνυσε ο Πούτιν με αέρα νυν και εσαεί προέδρου στο διάγγελμά του.