ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΟΝΤΩΣ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΡΙΕΡΑΣ;
- 28.11.24 11:27
Ανεξαρτήτως κλάδου ή ειδικότητας, αρκετοί επαγγελματίες αισθάνονται κάποια στιγμή στη ζωή τους την ανάγκη να αλλάξουν αντικείμενο, αλλά ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν, σύμφωνα με την σύμβουλο καριέρας Irina Cozma, που έχει συνεργαστεί με εκατοντάδες στελέχη πολυεθνικών εταιρειών που έχουν απασχολήσει το Fortune 500, και κολοσσούς όπως η Hitachi και η Abbot.
«Από όλους τους ανθρώπους που λένε ότι χρειάζονται αλλαγή καριέρας, πολλοί στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται κάτι τέτοιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό που πρέπει να αλλάξουν είναι κάτι στη δουλειά τους ή στον εαυτό τους – όπως οι δεξιότητές τους» σημειώνει η συγγραφέας σε πρόσφατο άρθρο της στο Harvard Business Review .
Η Cozma μοιράστηκε δύο παραδείγματα πελατών της που απευθύνθηκαν σε αυτήν νομίζοντας ότι χρειάζονται μία ριζική αλλαγή καριέρας, αλλά στην πραγματικότητα το πρόβλημα βρισκόταν αλλού. «Η εκ βάθρων αλλαγή καριέρας απαιτεί χρόνο και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εξακολουθείς να είσαι υποχρεωμένος να ξυπνάς κάθε πρωί και να κάνεις την (σ.σ. άλλη) δουλειά σου. Συνεργάζομαι με τους πελάτες μου για τους μακροπρόθεσμους επαγγελματικούς τους στόχους, ενώ παράλληλα βελτιστοποιώ την παρούσα κατάσταση. Συχνά, αυτή η διαδικασία διττής κατεύθυνσης τους βοηθάει. Μετά από αρκετούς μήνες, πολλοί από τους πελάτες μου συνειδητοποίησαν ότι τελικά βρίσκονταν στο σωστό επαγγελματικό πεδίο. Αυτό που χρειαζόταν αλλαγή ήταν οι δεξιότητές τους ή και το περιβάλλον τους. Ενθαρρύνω τους πελάτες μου να εξετάσουν διάφορες επιλογές εγκαίρως και να μην βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα» σημειώνει.
ΣΑΦΑΡΙ ΤΑΛΕΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ BUSINESS
Πώς προσελκύουν ικανούς εργαζόμενους οι μεγάλες επιχειρήσεις; Μια αποκαλυπτική έρευνα που σκιαγραφεί τη μετάβαση από…
Αλλαγή περιβάλλοντος
«Η Λίντα είναι κτηνίατρος και το πρώτο πράγμα που μου είπε όταν τη συνάντησα ήταν ότι είχε κουραστεί». Όπως πολλοί άλλοι κτηνίατροι σήμερα, ήταν εξουθενωμένη και απογοητευμένη. Είχε κουραστεί από τους οικονομικούς περιορισμούς, τους ανεπαρκείς συνεργάτες και τους πελάτες που δεν ακολουθούσαν τις συστάσεις της. Πέρασε μερικούς μήνες που εξέτασε κάποιες παράλληλες επαγγελματικές ενασχολήσεις όπως η συγγραφή επιστημονικών βιβλίων και η φαρμακευτική έρευνα. Παράλληλα όμως φρόντισε να βελτιώσει τις συνθήκες στη δουλειά. Η Λίντα έμαθε να θέτει όρια στη δουλειά της, να είναι πιο ξεκάθαρη με το προσωπικό και να μετριάζει τις προσδοκίες για τους πελάτες της. Υιοθετώντας νέα στάση και αποκτώντας καινούργιες δεξιότητες, ανακάλυψε πως η δουλειά της είχε γίνει πιο διαχειρίσιμη. Της άρεσε να δουλεύει με ζώα και το αντικείμενό της δεν ήταν το πρόβλημα. Λίγο αργότερα, η Λίντα ξεκίνησε δουλειά ως κτηνίατρος σε άλλη κλινική. Τώρα έχει ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα που της επιτρέπει να περνάει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά της. Η Λίντα δεν χρειαζόταν ριζική αλλαγή καριέρας.
Ανέλιξη
Η Κάρμεν είναι λογίστρια αλλά επειδή είναι πολύ κοινωνική ένιωθε ότι χρειαζόταν ένα επαγγελματικό τομέα όπου θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει περισσότερο με τους ανθρώπους. Η διεύθυνση δεν ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμη και η εταιρεία της ήταν σε διαδικασία εξαγοράς. Η Κάρμεν εξέτασε την πιθανότητα να ανοίξει μια δική της επιχείρηση ή να γίνει μεσίτρια. Τελικά η Κάρμεν συνέχισε να εργάζεται στην εταιρεία που εξαγόρασε τη δική της, και όταν ξεκίνησε στη νέα θέση, την προσέγγισε με διαφορετικό τρόπο. Συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ενέργεια και τις κοινωνικές της δεξιότητες για να ενδυναμώσει τις σχέσεις με την ομάδα της. «Κάποτε την ρώτησα “Θέλεις πραγματικά να αλλάξεις κλάδο ή απλώς φοβάσαι να εξελιχθείς και να αναλάβεις ηγετικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα που απασχολείσαι τώρα;” Κατάλαβε πως ίσχυε το δεύτερο. Τώρα είναι επικεφαλής στο λογιστήριο άλλης εταιρείας.»
Επιμύθιο
Μερικές φορές, η αίσθηση ότι χρειαζόμαστε μία ριζική αλλαγή είναι απλώς η αντανάκλαση της ανάγκης για ανανέωση και ανάπτυξη. Αντί να φεύγουμε από μια δουλειά που μας απογοητεύει, αξίζει να επενδύσουμε σε μας τους ίδιους – να μάθουμε νέες δεξιότητες και να προσαρμόσουμε τις προσδοκίες μας. Αν κατανοήσουμε την αξία της εξέλιξης εντός του επαγγελματικού μας πεδίου, μπορεί να ανακαλύψουμε ότι η λύση ήταν πάντα εκεί, απλά χρειαζόταν να την δούμε διαφορετικά.