Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΟΣ;

Γιατί ο καφές έγινε τόσο ακριβός;
Φωτ. Vova Flame
Από τους αντάρτες Χούθι μέχρι την κλιματική αλλαγή, μία σειρά από διαφορετικούς και άσχετους μεταξύ τους παράγοντες ανεβάζουν, και θα συνεχίσουν να ανεβάζουν, τον λογαριασμό για τον εσπρέσο μας.

Τις παλιές καλές μέρες (που δεν είναι και τόσο παλιές), μπορούσατε να πιείτε έναν εσπρέσο δίνοντας ένα ευρώ. Οι Ιταλοί θυμούνται. Στη Ρώμη, το Μιλάνο ή τη Νάπολη ήταν πρωινή τελετουργία στις καφετέριες- οι ντόπιοι έπιναν όρθιοι μία δόση εσπρέσο σε μια γουλιά, έδιναν ένα ευρώ και έφευγαν βιαστικά για τις δουλειές τους.

Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, αυτή ήταν η μέση τιμή για έναν καφέ έως και λίγο πριν την πανδημία Covid. Τελευταία όμως, η αγαπημένη συνήθεια έχει γίνει πιο ακριβή και ένας εσπρέσο κοστίζει πλέον περίπου 1,20 ευρώ στην Ιταλία, προς μεγάλη απογοήτευση των εθισμένων στην καφεΐνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, η τιμή έχει αυξηθεί παντού και οι λόγοι είναι πολλοί: ο πληθωρισμός, η διαρκής πίεση στο κόστος ενέργειας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, τα διεθνή προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού. Αλλά για την «τέλεια καταιγίδα» συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες.

Οι αντάρτες Χούθι που προκαλούν χάος στις μεταφορές, επιτιθέμενοι σε φορτηγά πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα. Αρκετά πλοία επαναδρομολούνται γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική που σημαίνει μεγαλύτερους χρόνους μεταφοράς και υψηλότερο κόστος. Αυτό έχει επιβαρύνει την τιμή του καφέ από το Βιετνάμ – τον σημαντικότερο παραγωγό της ποικιλίας καφέ Robusta στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΦΕ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων επιστημόνων, η κλιματική κρίση θα μειώσει δραστικά την παραγωγή…

Κι αν οι αντάρτες στην Υεμένη συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών του εσπρέσο με πυραύλους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες θα επηρεάσουν εξίσου τον λογαριασμό αφού οι κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών τίθενται σε ισχύ στο τέλος του έτους. Σύμφωνα με νέο κανονισμό, οι παραγωγοί καφέ πρέπει να πιστοποιούν ότι η παραγωγή τους δεν έχει συμβάλει στην απώλεια βλάστησης. Η διαδικασία συλλογής δεδομένων θα είναι εκτεταμένη – και δαπανηρή. Και οι επιχειρήσεις δεν είναι επίσης σίγουρες για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν οι κανόνες, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Διεθνώς, η τιμή του καφέ προσδιορίζεται σε δολάρια και η ισχυροποίηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ κατέστησε τον καφέ ακριβότερο για τους αγοραστές στην Ευρώπη.

Η κλιματική αλλαγή έρχεται να προστεθεί ως κοινός παρονομαστής για εκατομμύρια αγαθά. Στη Νότια Αμερική, η ξηρασία ακολούθησε έναν άσχημο παγετό το 2021, πλήττοντας την καλλιέργεια καφέ στη Βραζιλία. Στο Βιετνάμ, η υγρή περίοδος καθυστέρησε, μειώνοντας και εκεί την παραγωγή. Και είναι κανόνας της οικονομίας ότι όταν ένα προϊόν γίνεται πιο σπάνιο, η τιμή του εκτοξεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ