Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Η «ΕΚΘΕΤΙΚΗ ΔΙΨΑ» ΤΗΣ Α.Ι. ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η «εκθετική διψά» της Α.Ι. για περισσότερη ενέργεια
Φωτ. Marek Piwnicky / Unsplash
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από τα συμβατικά υπολογιστικά συστήματα, αλλά η «σοφία» που μπορούν να αποκτήσουν με τον καιρό, υπόσχεται να ανταποδώσει για τις χαμένες κιλοβατώρες.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια από τις «παραδοσιακές» τεχνολογίες ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο συζήτησης στον κλάδο, αναφορικά με τη σχέση κόστους – οφέλους ως το τέλος της δεκαετίας.

Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, υπογράμμιζε ότι κατά μέσο όρο μια τυπική αναζήτηση στο Google χρησιμοποιεί 0,3 βατώρες ηλεκτρικής ενέργειας έναντι 2,9 watt-ώρες που απαιτεί ένα αίτημα στο ChatGPT.

Η έκθεση προβλέπει ότι όταν η τεχνολογία αυτή ενσωματωθεί πλήρως στις, κατά μέσο όρο, 9 δισεκατομμύρια αναζητήσεις ημερησίως, θα απαιτούνται σχεδόν 10 τεραβατώρες πρόσθετης ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση. Μέχρι το 2026, «η βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να έχει διευρυνθεί εκθετικά και να καταναλώνει τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερη ενέργεια από αυτή που κατανάλωσε το 2023», σημειώνεται.

Καθώς τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται ευρύτερα για την αποδοτικότητα, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσουν σε πολύ μεγάλη αύξηση στην κατανάλωσης ενέργειας, προειδοποίησε η επικεφαλής της εταιρείας Ceres Power που εξειδικεύεται σε τεχνολογίες «πράσινης» ενέργειας. «Αυτό που με φοβίζει είναι η κατανάλωση ενέργειας όταν χρησιμοποιούμε το ChatGPT» ακόμα και για απλές ερωτήσεις, δήλωσε η Caroline Hargrove κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «ΙOT: Τροφοδοτώντας με ηλεκτρική ενέργεια την ψηφιακή οικονομία», σχετικά με το νέο ενεργειακό τοπίο.

Η Hargrove είναι CTO της Ceres Power, μιας εταιρείας ανάπτυξης τεχνολογίας καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρολυτών για πράσινο υδρογόνο. «Αυτό είναι το «διεστραμμένο αποτέλεσμα» που μπορεί να προκύψει, όταν άνθρωποι υποστηρίζουν με τέτοιο ρυθμό ένα καινούργιο παιχνίδι» σχολιάζει η Hargrove, υποστηρίζοντας πως πρέπει να αναλυθούν τα δεδομένα για να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση.

Υπεύθυνοι χρήστες της τεχνητής νοημοσύνης

Η Mary de Wysocki, επικεφαλής υπεύθυνη βιωσιμότητας στην εταιρεία τεχνολογίας Cisco έκανε μια παρόμοια επισήμανση, λέγοντας: «είναι σημαντικό να είμαστε υπεύθυνοι χρήστες της Α.Ι. γνωρίζοντας πότε υπάρχει πραγματικό όφελος από τη χρήση της, και όχι απλώς να τη χρησιμοποιούμε επειδή είναι ενδεχομένως διασκεδαστική».

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της περιβαλλοντικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Solar Impulse Foundation, Bertrand Piccard, δήλωσε από την πλευρά του στο CNBC ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποδειχθεί ένας «φανταστικός τρόπος για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας», αν γίνεται σωστή διαχείριση.

Ο Piccard έφερε ως παράδειγμα τα έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν Α.Ι. και που θα ενσωματωθούν σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μη συνεχούς ροής, βελτιστοποιώντας την αποθήκευση και τη διανομή ώστε να μην χάνεται ενέργεια. «Αυτά είναι τα δεδομένα που μου δίνουν ελπίδα», είπε.

Μία άλλη έκθεσε του συνασπισμού Κλιματικής Δράσης ενάντια στην Παραπληροφόρηση (CAAD), που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, εξέτασε τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η τεχνητή νοημοσύνη εν μέσω της κλιματικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης. Με βάση τα ευρήματά της, ο συνασπισμός συνέστησε στις ρυθμιστικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας είναι διαφανείς στις εκθέσεις τους αναφορικά με την ενέργεια που χρησιμοποιούν και τις εκπομπές για τις οποίες ευθύνονται τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ