Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Η ΥΠΕΡΚΑΙΝΟΦΑΝΗΣ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ BITCOIN – ΕΝΑ CASE STUDY ΔΟΞΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Η άνοδος, η πτώση και η νέα άνοδος του Bitcoin.
Φωτ. Michael Fortsch
Με ένα πρωτοφανές ράλι, το Bitcoin τριπλασίασε την αξία του μέσα σε έναν χρόνο. Μπορούν, όμως, τα αμοιβαία κεφάλαια με crypto να εξασφαλίσουν και αμοιβαία εμπιστοσύνη;

Η τιμή του Bitcoin εκτοξεύτηκε σε νέο ρεκόρ την Τρίτη, ξεπερνώντας ακόμα και το υψηλό που είχε καταγράψει εν μέσω Covid, επισφραγίζοντας τον τριπλασιασμό της αξίας του μέσα σε έναν χρόνο.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε ό,τι αφορά το μερίδιο της αγοράς σκαρφάλωσε μέχρι και τα 69.208,79 δολάρια με αναλυτές της Wall Street Journal να εξηγούν πως το ράλι τροφοδοτήθηκε εν μέρει από τη φετινή, ρυθμιστική έγκριση ενός νέου κύματος αμοιβαίων κεφαλαίων bitcoin που απευθύνονται στη λιανική αγορά. Η εξέλιξη αυτή έχει κινητοποιήσει τους «πιστούς» των κρυπτονομισμάτων, προβληματίζοντας τους σκεπτικιστές που είχαν κηρύξει τον θάνατο των ψηφιακών νομισμάτων μετά το σκάνδαλο και την απάτη δισεκατομμυρίων στο πτωχευμένο ανταλλακτήριο της FTX το 2022.

Ακόμα και την ημέρα της «δόξας» το ευμετάβλητο της κρυπτο-αγοράς υπενθύμισε την παρουσία του αφού αμέσως μετά την υπέρβαση του υψηλού του Νοεμβρίου 2021 κοντά στα 69.000 δολάρια, το bitcoin έπεσε και διαπραγματεύτηκε μέχρι και στα 59.706,50 δολάρια, σημειώνοντας υποχώρηση 14% σε μία και μόνο συνεδρίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΒΕΛΑΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΦΑΡΜΕΣ ΤΩΝ BITCOIN

Η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την εξόρυξη Bitcoin σε ολόκληρο τον κόσμο ξεπέρασε τις…

Οι διαδοχικές συναλλαγές έλαβαν χώρα σε μια ημέρα κατά την οποία οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν μετά την ανοδική πορεία στις αρχές του 2024, με τον Dow industrials να σημειώνει πτώση άνω των 400 μονάδων (περίπου 1%) και τον Nasdaq να υποχωρεί κατά 1,7%.

Οι αναλυτές που προσπαθούν να εντοπίσουν τον καταλύτη του ράλι επισημαίνουν δύο σημαντικούς παράγοντες: τις ισχυρές ροές στα νέα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που κατέχουν bitcoin και το ράλι της ευρύτερης αγοράς που έχει ενισχύσει τις τιμές των πιο ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων σε όλο το φάσμα, από μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης έως μετοχές τεχνολογικών κολοσσών και χρυσό.

«Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης από δύο κύριες ομάδες: τους θεσμικούς επενδυτές, για πρώτη φορά στην ιστορία του bitcoin, και τις ρυθμιστικές αρχές», δήλωσε στην Wall Street Journal ο Josiah Hernandez, διευθύνων σύμβουλος της Satoshi Capital Advisors, μιας εταιρείας επενδύσεων και συμβουλών κρυπτογράφησης.

Τα ETFs που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Ιανουάριο, επιτρέπουν στους επενδυτές να αγοράζουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μέσω των χρηματιστηριακών τους λογαριασμών, χωρίς να πρέπει να συνδιαλλαγούν σε κάποιο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτω. Το ίδιο ισχύει πια και για τα funds που παρακολουθούν την τιμή του bitcoin μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

Τα συγκεκριμένα αμοιβαία κεφάλαια σημείωσαν τεράστια επιτυχία, με το συνολικό ενεργητικό τους στην αγορά να έχει ανέλθει σε σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Το iShares Bitcoin Trust της BlackRock ηγείται, καθώς ξεπέρασε την Πέμπτη τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία – πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγράψει ποτέ ένα ETF σκαρφαλώνοντας σε αυτό το επίπεδο.

ΤΟ ΡΑΛΙ ΤΟΥ BITCOIN ΣΥΝΕΠΕΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΠΙΟ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. Η ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΕΧΕΙ ΩΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

Η συναλλακτική δραστηριότητα έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές Bitcoin ETF άλλαξαν χέρια την Τρίτη, τη μεγαλύτερη ημέρα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Από την Παρασκευή, περίπου το 4% της παγκόσμιας προσφοράς bitcoin ήταν δεσμευμένο στα νέα ETF, σύμφωνα με τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης Galaxy Digital.

Το ράλι του Bitcoin συνέπεσε με την άνοδο των πιο ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων σε όλες τις αγορές. Η αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα στραφεί σύντομα στη μείωση των επιτοκίων έχει ωθήσει τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες σε υψηλά επίπεδα, παρατηρεί η WSJ.

Παράλληλα, οι φρενήρεις ρυθμοί της Α.Ι. και το ενδιαφέρον για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης έχει εκτοξεύσει το ράλι τις τελευταίες εβδομάδες. Οι μετοχές της Nvidia, της εταιρείας κατασκευής τσιπ γραφικών που βρίσκεται στο επίκεντρο, έχουν σημειώσει άνοδο πάνω από 70% φέτος, αφού υπερτριπλασιάστηκαν το 2023. Η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά τον Ιανουάριο. Ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 6,5% το 2024 μετρώντας 15 ρεκόρ κλεισίματος στην πορεία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ