Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΗΣ
- 31.07.24 09:11
Από το βυθό του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η Ολυμπιακή φλόγα διέσχισε με βάρκα τη Μάγχη, μεταφέρθηκε από κωπηλάτες στην Καμπέρα, έπλευσε με βάρκα-δράκο στο Χονγκ Κονγκ, ταξίδεψε πάνω σε ποταμόπλοιο του Μισισιπή, σε Βενετσιάνικη γόνδολα, σε ιθαγενές κανό και σε σανίδα του σερφ. Πέταξε με αεροπλάνο αλλά και με Concorde, μεταφέρθηκε έφιππη πάνω σε άλογο και σε καμήλα, διένυσε μια διαδρομή με το μετρό του Λονδίνου και άλλη μία σε βαγόνι του πρώτου διηπειρωτικού σιδηροδρόμου Union Pacific, «βούτηξε» στη βαθύτερη λίμνη του κόσμου, τη Βαϊκάλη, μεταφέρθηκε διά θαλάσσης από έναν δύτη στο λιμάνι της Μασσαλίας, αλλά και υποβρυχίως ως αδιάβροχη φωτοβολίδα έως τον βυθό του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου.
Το υψηλότερο σημείο στο οποίο έχει φτάσει η Ολυμπιακή φλόγα είναι η κορυφή του όρους Έβερεστ και το βορειότερο ο Βόρειος Πόλος. Αστροναύτες μετέφεραν τη σβηστή δάδα μέχρι το διάστημα, όπου κοσμοναύτες πραγματοποίησαν με τη δάδα ανά χείρας διαστημικό περίπατο έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το 1976 η φλόγα μετατράπηκε σε ραδιοφωνικό σήμα και μεταδόθηκε από την Ευρώπη στον Καναδά μέσω αισθητήρων θερμότητας, οι οποίοι ανίχνευσαν τη φλόγα στην Αθήνα, το σήμα στάλθηκε στην Οτάβα μέσω δορυφόρου και ενεργοποίησε μια ακτίνα λέιζερ που άναψε τη φλόγα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ωκεανού.
Στους εμβληματικούς για τη χώρα μας Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παγκόσμια λαμπαδηδρομία από 11.300 λαμπαδηδρόμους, διήρκεσε 78 ημέρες, καλύπτοντας μια απόσταση άνω των 78.000 χλμ. ταξιδεύοντας για πρώτη φορά στην Αφρική και τη Νότια Αμερική. Η Ολυμπιακή φλόγα επισκέφθηκε όλες τις προηγούμενες και μελλοντικές θερινές Ολυμπιακές πόλεις και επέστρεψε στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια.
Ένα ιπτάμενο μπαλόνι στις φλόγες.
Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των 33ων θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, με τη βοήθεια του μυστηριώδους μασκοφόρου λαμπαδηδρόμου, η φλόγα έκανε παρκούρ πάνω στις παρισινές σκεπές, ενώ, χάρη σε ένα τολμηρό ακροβάτη, ‘περπάτησε’ πάνω σε σύρμα. Για το εντυπωσιακό φινάλε, οι Γάλλοι μετέτρεψαν τον Ολυμπιακό βωμό σε ιπτάμενο αερόστατο, βάζοντάς του κυριολεκτικά φωτιά.
Η επιλογή του αερόστατου ως Ολυμπιακού βωμού των Αγώνων του Παρισιού 2024 συνάδει με την απόφαση των Γάλλων διοργανωτών αφενός να καινοτομήσουν σε πληθώρα τομέων, από τη βιωσιμότητα των αγώνων μέχρι τον τρόπο τέλεσης της τελετής έναρξης, και αφετέρου να ενσωματώσουν στα δρώμενα την πολιτιστική τους κληρονομιά με τρόπο καινοτόμο και σύγχρονο. Το πρώτο αερόστατο θερμού αέρα που υψώθηκε ποτέ στον ουρανό, γνωστό και ως «Aerostat Reveillon» ήταν δημιούργημα του Γάλλου επιστήμονα Pilatre De Rozier. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1783, ένα πρόβατο, μια πάπια και ένας κόκορας έμειναν στην ιστορία ως οι πρώτοι ζώντες επιβάτες αερόστατου. Το ιπτάμενο επιβατηγό μπαλόνι έμεινε στον αέρα για 15 ολόκληρα λεπτά. Η πρώτη επανδρωμένη απόπειρα πραγματοποιήθηκε 2 μήνες αργότερα, από τα αδέρφια Joseph και Etienne Montgolfier, επίσης Γάλλους. Το αερόστατο εκτοξεύτηκε από το κέντρο του Παρισιού και πραγματοποίησε μια 20λεπτη πτήση.
ΠΑΡΙΣΙ 2024 – ΜΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ
Οι Γάλλοι μας υποσχέθηκαν μια ανεπανάληπτη τελετή έναρξης και το εννοούσαν. Η τελετή έναρξης των…
Από εργαλείο Ναζιστικής προπαγάνδας σε σύμβολο ειρήνης.
Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό, έως και παντελώς άγνωστο, είναι η προέλευση του εθιμοτυπικού της ολυμπιακής φλόγας. Η λαμπαδηδρομία είναι πνευματικό τέκνο του Carl Diem, του κύριου διοργανωτή των Αγώνων του Βερολίνου του 1936. Ο Diem οραματίστηκε μια μέχρι τότε άνευ προηγουμένου διαδοχή 3.000 δρομέων, οι οποίοι ανέλαβαν τη μεταφορά της φλόγας από το λίκνο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.
Ο Χίτλερ μέχρι τότε περιφρονούσε το σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα, καθώς το θεωρούσε «επινόηση Εβραίων και Ελευθεροτεκτόνων», αλλά ο τότε υπουργός προπαγάνδας Τζόζεφ Γκέμπελς τον έπεισε ότι οι Θερινοί Αγώνες θα ήταν μια διεθνής σκηνή προβολής της ναζιστικής Γερμανίας. Η λαμπαδηδρομία θα αποτελούσε μια ιεροτελεστία που θα παρουσίαζε τους Αγώνες του Βερολίνου ως ‘χειροτονημένους’ από έναν ιερό χώρο της υποτιθέμενης Άριας φυλής, από την οποία άλλωστε οι Ναζί προπαγάνδιζαν ότι κατάγονται.
Παρά τη σκοτεινή της προέλευση, η τελετουργία της αφής και η λαμπαδηδρομία διατηρήθηκαν από όλες τις επόμενες Ολυμπιάδες. Οι αμέσως επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο το 1948. Η φλόγα, εξαιτίας του ελληνικού εμφύλιου πολέμου, μεταφέρθηκε από την Ολυμπία στην ακτή στο Κατάκολο, από όπου επιβιβάστηκε στο ελληνικό πολεμικό πλοίο «Hastings» και έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο διασχίζοντας σε 12 μέρες την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο. Με την πάροδο των ετών, ο λεκές από ’το ‘χρίσμα’ των δήθεν απογόνων της Άριας φυλής ξεβγάλθηκε και η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία συμβολίζει την ειρήνη, το αθλητικό πνεύμα, την άμιλλα και το φως. Φέτος μέχρι και ο Snoop Dog μετέφερε τη φλόγα κάνοντας χορευτικές φιγούρες στους δρόμους του Παρισιού.