Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Η «ΣΑΓΗΝΗ» ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΔΙΨΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΡΙΣΚΟ

Επενδυτές «διψασμένοι» για ρίσκο
Φωτ. Anne Nygård
Ιδρύματα και επενδυτές έχουν αθροιστικά τοποθετήσει ποσό ρεκόρ, 5,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς που «μοιάζουν με μετρητά», αλλά πολλά από αυτά αποδίδουν πάνω από 5%, σύμφωνα με το Investment Company Institute.

Η ανοδική τροχιά σε μετοχές και ομόλογα τον Νοέμβριο γεμίζουν με αισιοδοξία αναλυτές που βλέπουν περισσότερο χώρο για επενδυτική κινητικότητα, παρατηρεί σε ανάλυσή της η Wall Street Journal.

Τα πάντα, από τις μετοχές τεχνολογίας έως τα χρέη των εταιρειών που έχουν αξιολογηθεί ως «σκουπίδια», προσελκύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σημειώνοντας άνοδο. Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 8,7% αυτόν τον μήνα, ενώ ο Nasdaq Composite έχει αναρριχηθεί κατά 11%.

Το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο QQQ της Invesco, το οποίο παρακολουθεί τον τεχνολογικά «βαρύ» δείκτη Nasdaq-100, κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εισροή στην ιστορία του την εβδομάδα 13-19 Νοεμβρίου. Τα αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν δείκτες ομολόγων υψηλής απόδοσης -το κομμάτι υψηλότερου κινδύνου της αγοράς εταιρικών ομολόγων- επισήμαναν επίσης τις δύο υψηλότερες εβδομαδιαίες εισροές που έχουν καταγραφεί στα μέσα Νοεμβρίου.

ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΕΤΟΧΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ) ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ, ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ RUSSELL 2000 ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΑΛΜΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 5% ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της WSJ ιδρύματα και επενδυτές έχουν αθροιστικά τοποθετήσει ποσό ρεκόρ, 5,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς που «μοιάζουν με μετρητά», αλλά πολλά από αυτά αποδίδουν πάνω από 5%, σύμφωνα με το Investment Company Institute, μια παγκόσμια ένωση για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια.

Αρκετοί στη Wall Street βλέπουν την εισροή μετρητών ως σημάδι ανόδου και οιωνό νέας ανοδικής τάσης για τις μετοχές και τα ομόλογα (εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού συνεχίσουν να βελτιώνονται). Άλλοι πάλι εκτιμούν πως ορισμένα από αυτά τα χρήματα έχουν απλώς μετακινηθεί στις χρηματαγορές με υψηλότερες αποδόσεις από τους παραδοσιακούς τραπεζικούς λογαριασμούς και αμφισβητούν όσους αισιόδοξους θεωρούν πως κι άλλο ρευστό θα εισέλθει αργά ή γρήγορα στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επενδυτές που προσπαθούν να εκτιμήσουν την πορεία της αγοράς θα αναλύσουν τα σχόλια της Fed για ενδείξεις σχετικά με τις σκέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό και την οικονομία. Η τελευταία έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης αναμένεται επίσης να δημοσιευθεί την Τρίτη, από το Conference Board, έναν ανεξάρτητο οργανισμό οικονομικών ερευνών, που εκδίδει μηνιαίες σφυγμομετρήσεις της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που βασίζονται σε 5.000 νοικοκυριά.

«Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, τα μετρητά είναι αντίπαλο δέος», δήλωσε στην WSJ ο Ali Dibadj, διευθύνων σύμβουλος της Janus Henderson Investors. «Αλλά νομίζω ότι μόλις τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αρχίσουν να μειώνονται, θα δείτε μεγάλες ροές προς άλλα περιουσιακά στοιχεία».

ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΣΕΡΡΕΥΣΑΝ ΣΕ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΜΕΤΟΧΙΚΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Στη χρηματιστηριακή Webull, ο διευθύνων σύμβουλος Anthony Denier έχει αντιληφθεί από πρώτο χέρι τη «ελκυστικότητα των μετρητών» για τον μέσο επενδυτή. Η Webull άρχισε να προσφέρει απόδοση 5% για τα μετρητά που διακρατούνται στη χρηματιστηριακή εταιρεία νωρίτερα φέτος ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική. Η προσφορά προσέλκυσε καταθέσεις, με αποτέλεσμα να γίνουν διαθέσιμα πολύ περισσότερα μετρητά από το συνηθισμένο, για τους πελάτες της Webull, που σύμφωνα με τον Denier, άρχισαν να μετατοπίζονται μόλις αυτόν τον μήνα.

Πολλά χρήματα εισέρρευσαν σε μετοχές τεχνολογίας, μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης που έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες. Το χάσμα μεταξύ μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης (που είναι εν γένει πιο ευάλωτες στα υψηλότερα επιτόκια) και των επενδύσεων υψηλής κεφαλαιοποίησης μειώθηκε τον Νοέμβριο, με τον δείκτη Russell 2000 να σημειώνει άλμα άνω του 5% στις 14 Νοεμβρίου, παρατηρεί η WSJ.

Τον περασμένο μήνα, τα αμοιβαία κεφάλαια σημείωσαν την πρώτη σημαντική μηνιαία εκροή κεφαλαίων από τότε που άρχισαν να αυξάνονται τα επιτόκια. Ωστόσο, με τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια να εξακολουθούν να κυμαίνονται γύρω στο 5%, τα μετρητά παραμένουν πιο ελκυστική αγορά για πολλούς επενδυτές απ’ ό,τι παλαιότερα. Για το λόγο αυτό, ο David Kelly, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της J.P. Morgan Asset Management, λέει ότι δεν αναμένει μαζική έξοδο από τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς σύντομα.

«Αυτό που εντοπίζω είναι μια συνειδητοποίηση εκ μέρους των ιδιωτών και ακόμη και των ιδρυμάτων ότι υπάρχουν απλώς καλύτερες αποδόσεις σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο από ό,τι σε τραπεζικούς λογαριασμούς», δήλωσε ο Kelly στην Wall Street Journal.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ