Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: TΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ.

Κώστας Σκρέκας: Tώρα είναι η στιγμή για να ανοίξει ο διάλογος για τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης σε φυσικές καταστροφές.
Κώστας Σκρέκας: Tώρα είναι η στιγμή για να ανοίξει ο διάλογος για τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης σε φυσικές καταστροφές.
«Η εδραίωση μιας νέας ασφαλιστικής συνείδησης είναι πιο αναγκαία από ποτέ», υπογραμμίζει ο υπουργός Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι οι νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής «επιβάλλουν την άμεση προσαρμογή της κοινωνίας μας σε πιο βιώσιμες πρακτικές».

Η κλιματική κρίση αποτελεί πλέον ένα φαινόμενο που εξελίσσεται ξεκάθαρα σε υπαρξιακή απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά, απειλώντας ανθρώπινες ζωές, ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες.

Η κυβέρνηση βρέθηκε έγκαιρα, αποτελεσματικά και ουσιαστικά δίπλα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες και εδραιώθηκε ο συντονισμός μεταξύ των επιπέδων διακυβέρνησης. Ήδη 86,4 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί σε 22.500 συμπολίτες μας για το πρωτόγνωρο πρόσφατο πλημμυρικό φαινόμενο στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. 

Όμως, τώρα είναι η σωστή στιγμή να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης των περιουσιών σε φυσικές καταστροφές. Η Ελλάδα κατέχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη στην ιδιωτική ασφάλιση, με μόλις το 16% των κατοικιών να είναι ασφαλισμένες για ακραία καιρικά φαινόμενα, την ώρα που το ποσοστό αυτό φτάνει στο 75% στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ελβετία και η Ισπανία. 

Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΕΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Ο πρωθυπουργός, στην 87η ΔΕΘ ανακοίνωσε την κινητροδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης, με παροχή έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές. Τα κίνητρα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της διείσδυσης και θα οδηγήσουν σε χαμηλότερο κόστος ασφάλισης για όλους τους πολίτες. Παράλληλα, από 1η Ιανουαρίου 2024 καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει ως ένα χρήσιμο και συμπληρωματικό εργαλείο στη μάχη απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Ένα εργαλείο που ενισχύει την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας και συμβάλλει στην επιτάχυνση των αποζημιώσεων, με ασφάλεια και διαφάνεια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Mια ματιά σε όλα όσα θα αλλάξουν τα επόμενα 10 χρόνια

Η κυβέρνηση στέκεται και θα στέκεται πάντα στο πλευρό των πληγέντων με κάθε δυνατό τρόπο. Έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα ειδικό αποθεματικό για φυσικές καταστροφές, ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ενισχύσουμε μέχρι το 2024 με 600 εκατ. ευρώ. Όμως, οι νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής επιβάλλουν την άμεση προσαρμογή της κοινωνίας μας σε πιο βιώσιμες πρακτικές, με την ανάγκη της εδραίωσης μιας νέας ασφαλιστικής συνείδησης να είναι πιο επιτακτική από ποτέ. 

Δημιουργείται με αυτό τον τρόπο μια ασπίδα συλλογικής προστασίας, όπου κράτος και ιδιώτες συνεργάζονται για να θωρακίσουν αποτελεσματικά την ελληνική κοινωνία και την ανθεκτικότητα των φυσικών μας οικοσυστημάτων απέναντι στην κλιματική κρίση.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ