Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ

Μια άλλη Ευρώπη
Φωτ. European Parliament / Επίσημη σελίδα
Εκλογές για τον Μακρόν στη Γαλλία, αμφισβήτηση του Σολτς στη Γερμανία και ενίσχυση της Μελόνι στην Ιταλία. Στην Ελλάδα το κέντρο υποχωρεί και η ακροδεξιά έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει. Ακόμα και αν οι νέοι συσχετισμοί δεν αλλάξουν σε «σεισμικό βαθμό» το ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωεκλογές διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα στο εσωτερικό των κρατών μελών.

Η ευρωεκλογική νύχτα της 9ης Ιουνίου όχι απλώς επιβεβαίωσε ορισμένους φόβους, αλλά ξεπέρασε και τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις «ήπιας» ακροδεξιάς στροφής στην Ένωση, αφήνοντας μετέωρους κυβερνητικούς σχηματισμούς στα πιο ισχυρά κράτη της Ευρώπης. Και ακόμα και αν οι νέοι συσχετισμοί δεν αλλάξουν σε «σεισμικό βαθμό» το ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωεκλογές διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα στο εσωτερικό των κρατών μελών.

Λίγη μόνο ώρα μετά τις πρώτες προγνώσεις της Ipsos για σαρωτική νίκη του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία με διπλάσια ποσοστά από το σχήμα που πρόκρινε ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε το «σχεδόν αυτονόητο» και διέλυσε τη βουλή προκηρύσσοντας εκλογές για την 30 Ιουνίου, προειδοποιώντας ότιι η άνοδος «ακροδεξιών λαϊκιστών» απειλή όχι μόνο τη χώρα του αλλά και ολόκληρη την ΕΕ. Η Λεπέν, από την πλευρά της δήλωσε πως είναι έτοιμη να αναλάβει την εξουσία.

Εξίσου αβέβαιο φαντάζει το μέλλον και στη Γερμανία όπου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ήρθε τρίτο, πίσω από τη Χριστιανική Ένωση (CDU) αλλά και την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία καταφέρνει για πρώτη φορά τόσο μεγάλη επιτυχία σε πανεθνικές κάλπες. Η αντιπολίτευση αμφισβητεί ανοιχτά πλέον τη νομιμοποίηση του Σολτς με την επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του, Καταρίνα Μπάρλεϊ να μιλά δακρυσμένη στις κάμερες για «πικρή νύχτα» όπου τίποτα δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η σταθερή άνοδος και κανονικοποίηση της Ακροδεξιάς, η ολοένα και αυξανόμενη απόσταση του γραφειοκρατικού, τεχνοκρατικού…

Το ακροδεξιό κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι αναδείχθηκε επίσης νικητήριο στις ευρωεκλογές, ενισχύοντας την ηγεσία της στο εσωτερικό, εδραιώνοντας την ως βασικό παράγοντα στην Ευρώπη, την ώρα που η Λεπέν έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση για συνασπισμό δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο. Αναμενόμενα, ο θρίαμβος της Μελόνι, επιβαρύνει της θέση των κυβερνητικών εταίρων της στη Ρώμη, με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι να αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους χαμένους, πίσω ακόμα και από το Forza Italia.

Αλλά και στην Ελλάδα, οι δυνάμεις δεξιά της Ν.Δ. ενισχύθηκαν σημαντικά, αγγίζοντας οριακά το 19%, ποσοστό που δεν είχαν συγκεντρώσει σε καμία άλλη εκλογική αναμέτρηση μεταπολιτευτικά. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διαγνώσει την πτώση στο 28% και την αποχή εν μέρει ως στάση διαμαρτυρίας και έμμεσο αίτημα για ταχύτερα αντανακλαστικά, αλλά η Ελληνική Λύση που ξεπέρασε το ΚΚΕ, και η «χριστιανική» Νίκη, θριαμβολογούν για κερδισμένες ψήφους εμπιστοσύνης με φόντο τη σαφή υποχώρηση του κέντρου.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο οδηγείται σήμερα σε παραίτηση, αφού μια παρόμοια δυναμική αποτυπώθηκε και στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα, επισημοποιώντας τη δεξιά στροφή, με τους συντηρητικούς της Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας να βγαίνουν πρώτοι και το ακροδεξιό, αποσχιστικό κόμμα δεύτερο.

Και μπορεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη και για το επόμενο ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο η πρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφια του ΕΛΚ για δεύτερη θητεία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε μια ξεκάθαρη μέτρηση «βαρομετρικού», αναγνωρίζοντας πως η άκρα δεξιά και η άκρα αριστερά έχουν ενισχυθεί, και σημειώνοντας πως τα κόμματα του κέντρου «έχουν ευθύνη» να σχηματίσουν φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία. «Αποτελεί ευθύνη μας να χτίσουμε τις απαραίτητες γέφυρες με ομοϊδεάτες μας» υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας την πρόθεσή της να ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας οι διαβουλεύσεις με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ