Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Ο ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει δισεκατομμύρια στην πυρηνική ενέργεια
Φωτ. EPA
Η «άλλη εταιρεία» του Γκέιτς, η TerraPower LLC, ολοκληρώνει την κατασκευή ενός μικρού πυρηνικού αντιδραστήρα εμπορικής χρήσης, που θα μπορούσε να λειτουργήσει το 2030 στο Γουαϊόμινγκ. Μια αμφιλεγόμενη «εναλλακτική» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που πιστεύουν πολλές χώρες.

Ο Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε πως σκοπεύει να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα έργο πυρηνικού σταθμού νέας γενιάς στο Γουαϊόμινγκ για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών των ΗΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η «άλλη εταιρεία» του Γκέιτς, Η TerraPower LLC, έχει ήδη θέσει τις βάσεις για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα της την περασμένη εβδομάδα στο Γουαϊόμινγκ, όπου κλείνει ένα εργοστάσιο άνθρακα, όπως δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft στο CBS.

Η TerraPower εστιάζει στην έρευνα και την ανάπτυξη απλούστερων και φθηνότερων αντιδραστήρων από το 2008 και αναμένει να έχει ολοκληρώσει τον νέο αντιδραστήρα το 2030. «Έχω ήδη βάλει πάνω από ένα δισεκατομμύριο και θα επενδύσω κι άλλα δισεκατομμύρια» δήλωσε ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP28: Η ΜΕΓΑΛΗ, ΑΝΩΡΙΜΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ηγέτες ισχυρών κρατών αποφάσισαν ένα σιωπηλό, μεγάλο βήμα προς τα πίσω, με την ελπίδα να…

Το εργοστάσιο της TerraPower, το οποίο απολαμβάνει την υποστήριξη του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, αναμενόταν αρχικά να λειτουργήσει το 2028. Όμως για να τηρηθεί εκεί το χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε οι εργασίες να τροφοδοτηθούν σε καύσιμα από τη Ρωσία, κάτι που θα «ήταν απαράδεκτο» όπως υπογράμμισε ο Γκέιτς στο CNN, εξηγώντας τη διετή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου.

Ο αντιδραστήρας θα χρησιμοποιεί το υγρό νάτριο ως ψυκτικό μέσο αντί για νερό, και λιωμένο αλάτι που μπορεί να αποθηκεύσει θερμότητα για να ενισχύσει την παραγωγή του. Η TerraPower φιλοδοξεί να προμηθεύεται το καύσιμο για την καρδιά του αντιδραστήρα της από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, δήλωσε ο Gates.

«Ο άνθρακας έχει ξεπεραστεί από το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Gates στο CNN. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ανταγωνιστούμε αποτελεσματικά το φυσικό αέριο».

Η πυρηνική ενέργεια χωρίς αποτύπωμα άνθρακα θεωρείται από πολλούς μία εναλλακτική πρόταση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ολοένα και περισσότερες εταιρείες προωθούν μικρότερους αντιδραστήρες. Πέρυσι, 25 έθνη στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP28 στο Ντουμπάι δήλωσαν τη φιλοδοξία να τριπλασιάσουν την πυρηνική τους ισχύ.

ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Νότια Κορέα και Ολλανδία υποστήριξαν πέρυσι με θέρμη την επιστροφή σε μια τεχνολογία «ελάχιστων ατμοσφαιρικών ρύπων» χωρίς όμως να αναφερθούν στους «ελέφαντες στο δωμάτιο»: τα ραδιενεργά κατάλοιπα που αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν τα πυρηνικά εργοστάσια να θάψουν στο υπέδαφος για 4.000 γενιές.

Με άλλα λόγια αυτό που προτάσσεται ως λύση για την κλιματική αλλαγή τώρα, αποτελεί δυνητικά κίνδυνο για μία περιβαλλοντική καταστροφή στο μακρινό μέλλον.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ