Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΔΥΟ ΕΧΘΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν
Φωτ. Fabrez Syes
Οι ΗΠΑ διαβουλεύτηκαν με το Ιράν σε μια προσπάθεια να πείσουν την Τεχεράνη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο κίνημα των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, για να τερματίσει τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Μόνο που οι αντιπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων δεν βρέθηκαν ποτέ στο ίδιο δωμάτιο.

Οι ΗΠΑ συμμετείχαν σε μυστικές συνομιλίες με το Ιράν φέτος σε μια προσπάθεια να πείσουν την Τεχεράνη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο κίνημα των ανταρτών Χούτι της Υεμένης για να τερματίσει τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων η Ουάσιγκτον εξέφρασε επίσης ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πραγματοποιήθηκαν στο Ομάν τον Ιανουάριο και ήταν οι πρώτες μεταξύ των αντιπάλων εδώ και 10 μήνες. Αξιωματούχοι του Ομάν μετακινούνταν μεταξύ των Ιρανών και των Αμερικανών εκπροσώπων μεταφέροντας τα μηνύματα, ώστε οι δύο πλευρές να μην αναγκαστούν μιλήσουν απευθείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Μέσης Ανατολής Μπρετ ΜακΓκουρκ και ο απεσταλμένος του στο Ιράν Άμπραμ Πέιλι. Ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κανί, ο οποίος είναι επίσης ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Τεχεράνης για τα πυρηνικά, εκπροσώπησε την Ισλαμική Δημοκρατία.

ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΠΟΛΥΘΕΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΕΝΩ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΙΣ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποιεί διπλωματικά κανάλια με τον εχθρό της, παράλληλα με τις στρατιωτικές ενέργειες αποτροπής, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει το κύμα περιφερειακών εχθροπραξιών στο οποίο εμπλέκονται ομάδες μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν τον έμμεσο δίαυλο με το Ιράν ως έναν τρόπο για να θίξουν όλες τις απειλές που προέρχονται από το Ιράν, δήλωσε πρόσωπο με γνώση του ζητήματος. Αυτό απαιτούσε και το να μεταφέρουν στην Τεχεράνη «τι θα πρέπει να κάνει για να αποτρέψει μια ευρύτερη σύγκρουση, όπως ισχυρίζεται ότι θέλει».

Ένας δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή του ΜακΓκουρκ είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, αλλά αναβλήθηκε όταν ο ΜακΓκουρκ δεσμεύτηκε με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα.

«Έχουμε πολλούς διαύλους για να περνάμε μηνύματα στο Ιράν», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι τελευταίες γνωστές διαβουλεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, οι λεγόμενες «συνομιλίες προσέγγισης» είχαν γίνει τον περασμένο Μάιο.

Μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανταλλάσσει καθημερινά πυρά με το Ισραήλ, οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε δεκάδες πλοία, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής ναυτιλίας και αμερικανικών ναυτικών σκαφών, και ιρακινές πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο Ιράν έχουν εκτοξεύσει δεκάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι προμηθεύει τους Χούθι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και τους παρέχει πληροφορίες για να εξαπολύουν επιθέσεις τους κατά της ναυτιλίας.

Σε πολιτικό επίπεδο, το Ιράν υποστηρίζει ανοιχτά  τους Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη και έχουν επιχειρήσει να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις τους ως υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους. Ωστόσο, η Τεχεράνη επιμένει ότι οι αντάρτες δρουν ανεξάρτητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Ή γιατί η πυρηνική Τεχεράνη δεν ανησυχεί πραγματικά για τα αμερικανικά αντίποινα.

«Το Ιράν έχει επανειλημμένα πει ότι έχει μόνο μια μορφή πνευματικής επιρροής [πάνω στους αντάρτες]. Δεν μπορούν να υπαγορεύσουν στους Χούθι, αλλά μπορούν να διαπραγματευτούν και να μιλήσουν», δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος.

Υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να μειώσει τις εντάσεις με την Ουάσιγκτον μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε αμερικανική στρατιωτική βάση στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας, όπου σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, σημειώνουν οι Financial Times.

Αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να λογοδοτήσουν όσοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, το Ιράν απέσυρε ανώτερους διοικητές των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης από τη Συρία. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 2 Φεβρουαρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ένα κύμα επιθέσεων εναντίον δυνάμεων που πρόσκεινται στο Ιράν στη Συρία και το Ιράκ. Από τις 4 Φεβρουαρίου δεν έχουν εξαπολυθεί επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπήρξαν ενδείξεις ότι η Τεχεράνη εργάστηκε για να περιορίσει τις ιρακινές πολιτοφυλακές.

Ο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι όταν ο ταξίαρχος Esmail Ghaani, διοικητής της δύναμης Qods, της πτέρυγας των φρουρών που είναι υπεύθυνη για τις υπερπόντιες επιχειρήσεις, επισκέφθηκε τη Βαγδάτη τον περασμένο μήνα, είπε στις ιρακινές πολιτοφυλακές να «διαχειριστούν τη συμπεριφορά τους με τρόπο που δεν θα επιτρέψει στην Αμερική να εμπλακεί με το Ιράν».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ