ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ) ΠΟΛΕΜΟΥ
- 27.02.25 12:08

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της διοίκησης Τραμπ, παρόντος του Ίλον Μασκ (παρότι δεν έχει τις ευλογίες του Κογκρέσου όπως οι υπουργοί), σκόρπισε αβεβαιότητα στην Ε.Ε. τόσο για το γεωπολιτικό όσο και για το οικονομικό του σκέλος.
Κατηγορώντας την Ένωση των «27» πως στους ιδρυτικούς της σκοπούς ήταν να πλήξει τις ΗΠΑ (σ.σ. το ρήμα που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ήταν το λαϊκότερον “screw” με οριακά σεξουαλικό υπονοούμενο), ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε πως το ευρωπαϊκό μπλοκ έχει εξαπατήσει τη χώρα του και προανήγγειλε δασμούς της τάξης του 25% στα προϊόντα που εξάγει η ΕΕ, «σε αυτοκίνητα και άλλα αγαθά», όπως είπε.
Παράλληλα με το μέτωπο με την Ευρώπη, ο 78χρονος πρόεδρος υπενθύμισε σε Καναδά και Μεξικό πως θα επιβάλει δασμούς και στις δικές τους εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, μετά το τέλος της περιόδου χάριτος – αναβολής που αποφασίστηκε προ ολίγων εβδομάδων.
«Δεν δέχονται τα αυτοκίνητά μας, τα αγροτικά μας προϊόντα με δικαιολογίες, ενώ εμείς δεχόμαστε όλα τα προϊόντα τους και έχουμε ένα έλλειμμα 300 εκατ. δολαρίων. Λατρεύω την Ευρώπη, έχω κάποια καταγωγή από εκεί, αλλά η Ε.Ε. δημιουργήθηκε για να καταστρέψει τις ΗΠΑ, ας είμαστε ειλικρινείς. Και έκαναν καλή δουλειά. Τώρα όμως πρόεδρος είμαι εγώ».
Απαντώντας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε πως θα αντιδράσει «σθεναρά στους αδικαιολόγητους φραγμούς στο ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο», κατηγορώντας τον Τραμπ πως εργαλειοποιεί τους δασμούς για να πλήξει θεμιτές και αμερόληπτες πολιτικές. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη ελεύθερη αγορά στον κόσμο. Και έχει ωφελήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες», σχολίασε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Καμία εγγύηση ασφαλείας στην Ουκρανία
Αναφερόμενος στην επικείμενη συμφωνία με το Κίεβο για συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανία και στις αιτιάσεις του προέδρου Ζελένσκι που επιδιώκει εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους των ΗΠΑ (είτε σε πρώτο χρόνο, είτε εμμέσως σε δεύτερο, προκειμένου να αποσοβηθεί μία πιθανή μελλοντική επίθεση από τη Ρωσία), ο Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενδώσει: «Οχι, δεν θα δώσω εγγυήσεις. Θα τις δώσει η Ευρώπη, γιατί αυτή είναι ο γείτονάς τους. Αλλά θα διασφαλίσουμε ότι αυτό θα πάει καλά», υποστήριξε, υπογραμμίζοντας πως η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες θα εξασφαλίσει σημαντικό πλούτο για τις ΗΠΑ. Απέκλεισε δε κάθε ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως «αυτό μπορεί να το ξεχάσει».
ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑΣ
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο παλιός - νέος ένοικος του Λευκού Οίκου ξαναχτίζουν γέφυρες επικοινωνίας…
Σύγχυση σε Μεξικό και Καναδά
Ενώ με τις πρώτες δηλώσεις του για Μεξικό και Καναδά, ο Τραμπ έδωσε ελπίδες για ακόμα μια μηνιαία αναστολή των αυστηρών νέων δασμών στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ στις 2 Απριλίου, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ξεκαθάρσιμε ότι η προηγούμενη προθεσμία της 4ης Μαρτίου που είχε θέσει ο Τραμπ για την επιβολή δασμών 25% στα μεξικανικά και καναδικά προϊόντα παρέμενε σε ισχύ, εν αναμονή της αξιολόγησής του σχετικά με τις ενέργειες του Μεξικού και του Καναδά για την ασφάλιση των συνόρων τους και την παρεμπόδιση της ροής μεταναστών και του οπιοειδούς φαιντανύλης προς τις ΗΠΑ.
Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν αυξήσεις στην αξία του καναδικού δολαρίου και του μεξικανικού πέσο έναντι του αμερικανικού δολαρίου και ο Καναδός υπουργός Καινοτομίας, Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του θα περιμένει να υπογραφούν τα όποια σχετικά εκτελεστικά διατάγματα από τον Τραμπ πριν αντιδράσει. «Η αποστολή μας εξακολουθεί να είναι η αποφυγή των δασμών, η παράταση της αναστολής αν χρειαστεί», είπε ο Σαμπάν. «Είμαστε προετοιμασμένοι – θα υπάρξει μια στοχευμένη, στρατηγική, αλλά σταθερή απάντηση» αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς.
Το Υπουργείο Οικονομίας του Μεξικού αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τραμπ, αλλά ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομίας, Μαρσέλο Εμπράρδ, θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον νεοδιορισμένο Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ, και την Παρασκευή με τον υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ.
Ο Τραμπ στοχεύει στις αρχές Απριλίου να επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς που θα αντιστοιχούν στους εισαγωγικούς δασμούς άλλων χωρών και θα αντισταθμίζουν άλλους περιορισμούς. Οι εμπορικοί του σύμβουλοι θεωρούν ότι οι φόροι προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) των ευρωπαϊκών χωρών ισοδυναμούν με δασμό. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι μια «διαφορετική περίπτωση» από τον Καναδά.