Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ 2024 ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Το ψηφιακό εμπόριο στην Ελλάδα – Μια προοπτική για 2024 και μετά
Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ώστε να αξιοποιήσουν τα οφέλη των ψηφιακών πληρωμών, είναι ένα ζήτημα καθοριστικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, που αποτελείται κυρίως από τέτοιες επιχειρήσεις.

Ο κλάδος των πληρωμών αλλάζει διαρκώς και το ίδιο ισχύει για τον κόσμο του εμπορίου. Καθώς διανύουμε το 2024, παρατηρούμε μια σειρά από τάσεις που αντιστρέφουν τους καθιερωμένους κανόνες. Οι άλλοτε τοπικές επιχειρήσεις θα παγκοσμιοποιηθούν, τεχνολογίες κλειστού κυκλώματος θα ανοίξουν, γενικευμένες λύσεις θα εξειδικεύονται όλο και περισσότερο, ενώ τα δίκτυα θα γίνονται, σταδιακά, ολοένα και πιο διαλειτουργικά. Στα παραπάνω προσθέστε τις αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη και θα αποκτήσετε μια καλή αίσθηση για τις δυνάμεις που επηρεάζουν αυτόν τον μετασχηματισμό.  

Οι τάσεις αυτές δεν απέχουν πολύ από την ελληνική πραγματικότητα όπου το τελευταίο διάστημα βλέπουμε τις ψηφιακές πληρωμές να επικρατούν, προσφέροντας ευκολία και ασφάλεια και αναδιαμορφώνοντας τόσο το πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις όσο και το πώς καταναλώνουμε. Στην πραγματικότητα, η στροφή προς τις ψηφιακές συναλλαγές που χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες είναι κάτι περισσότερο από μια παροδική τάση. Είναι μια ουσιαστική αλλαγή, που έχει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει το τοπίο του εμπορίου στην Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, οι εταιρείες τεχνολογίας, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι κυβερνητικοί φορείς καλούνται να γίνουν αρωγοί και υποστηρικτές αυτού του μετασχηματισμού.

Ενισχύοντας την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ώστε να αξιοποιήσουν τα οφέλη των ψηφιακών πληρωμών, είναι ένα ζήτημα καθοριστικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, που αποτελείται κυρίως από τέτοιες επιχειρήσεις. Η ψηφιακή μετάβαση αυτών των επιχειρήσεων καθίσταται αναγκαία, κάτι που επιβεβαιώνεται άλλωστε από δεδομένα και έρευνες. 

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΙΣΙΜΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.

Μέσα από μελέτες που υλοποίησε η Visa, συγκεντρώσαμε πολύτιμες πληροφορίες που υποστηρίζουν αυτή την ανάγκη. Είναι ενδεικτικό ότι η υιοθέτηση ψηφιακών πληρωμών έχει συνδεθεί με αύξηση του κύκλου εργασιών για ένα εντυπωσιακό 32% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τον ρόλο των ψηφιακών πληρωμών ως καταλύτη για την οικονομική ανάπτυξη.

Ατενίζοντας το μέλλον του εμπορίου στην Ελλάδα, είναι επιτακτικό να αντιληφθούμε την άνεση και την ασφάλεια ως βασικούς παράγοντες. Ένα σημαντικό ποσοστό (64%) των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιλαμβάνεται τις ψηφιακές πληρωμές ως την απλούστερη μορφή πληρωμής, ενώ σχεδόν 60% αναφέρει πως οι ψηφιακές πληρωμές μειώνουν τον κίνδυνο να μην πραγματοποιηθεί η πληρωμή.

Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερο, οι Έλληνες καταναλωτές αναζητούν μεθόδους πληρωμής που εξασφαλίζουν απρόσκοπτες συναλλαγές και ισχυρή προστασία. Η πλειονότητα (πάνω από 90%) των πληρωμών στα καταστήματα πραγματοποιείται πλέον ανέπαφα, ενώ έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη αύξηση (18%) και στις συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Καταγράφεται επίσης αύξηση 14% στις συναλλαγές με tokens, κάτι που παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας και ενισχύει την εμπιστοσύνη στις ψηφιακές συναλλαγές. Έχει ενδιαφέρον πως μία από τις συναρπαστικές τάσεις που αναμένονται το 2024, είναι η αύξηση της χρήσης wearables (κινητών τηλεφώνων και έξυπνων ρολογιών) στις πληρωμές. Στην Ελλάδα, υπάρχει ήδη ένας σημαντικός αριθμός συναλλαγών (περίπου 15%) που πραγματοποιούνται με αυτόν τον τρόπο. Αυτή η τάση θα προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη άνεση στις ψηφιακές πληρωμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ VS ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κρατών-μελών.

Τι ακολουθεί

Η αξιοποίηση της δυναμικής του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει φέρει αξιοσημείωτη πρόοδο στην ψηφιοποίηση κλάδων ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, μεταξύ των οποίων η αστική κινητικότητα, ο τουρισμός και οι συναλλαγές μεταξύ κράτους και πολιτών. Το 2024 αναμένουμε περαιτέρω πρόοδο στον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών και κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση της διακίνησης χρημάτων μεταξύ του κράτους και των πολιτών, καθώς και στη διαχείριση των δημοσίων δαπανών, δίνοντας ώθηση στην αποτελεσματικότητα και στη διαφάνεια σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς. Συμπερασματικά, οι ψηφιακές πληρωμές αποτελούν μια μετασχηματιστική δύναμη στο οικονομικό περιβάλλον σήμερα.

Δεν αναδιαμορφώνουν μόνο τον τρόπο με τον οποίο συναλλάσσονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην πραγματικότητα ξεκλειδώνουν ευκαιρίες για ανάπτυξη σε μια σειρά από τομείς. Η δυνατότητα προσέγγισης ενός νέου κοινού, η γρήγορη αποδοχή ασφαλών πληρωμών, η ταχεία και αποτελεσματική ανάπτυξη των επιχειρήσεων αποτελούν αποδείξεις αυτής της ψηφιακής επανάστασης.

Η μετάβαση αυτή συντελείται παγκοσμίως, όπως φαίνεται από την αυξανόμενη υιοθέτηση και το θετικό αντίκτυπο των ψηφιακών πληρωμών. Και φυσικά, η στροφή προς μια περισσότερο ψηφιακή και διασυνδεδεμένη οικονομία είναι μια αλλαγή που επιδοκιμάζουν καταναλωτές και επιχειρήσεις. 

Έτσι, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των ψηφιακών πληρωμών, η έμφαση στην καινοτομία, την ασφάλεια και την ευκολία μπορούν να καθορίσουν την επόμενη μέρα. Μια νέα εποχή ψηφιακών συναλλαγών έρχεται, ενισχύοντας περαιτέρω αυτό το διασυνδεδεμένο οικονομικό τοπίο.

*Η Sevi Vassileva είναι γενική διευθύντρια της Visa για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Ισραήλ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ