Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΟΣΟ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ «ΚΟΙΤΟΥΣΕ ΑΛΛΟΥ», Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΕΓΙΝΕ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ

Όσο ο πλανήτης «κοιτούσε αλλού», η Βόρεια Κορέα γινόταν ισχυρότερη
Φωτ. KCNA
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Βόρεια Κορέα ανέπτυξε νέα όπλα σχεδιασμένα για περιφερειακό πόλεμο, απομακρύνθηκε από την προοπτική συνομιλιών με τη Νότια Κορέα, έκοψε κάθε δίαυλο με τις ΗΠΑ από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν και συνεχίζει το «φλερτάρει» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Τον Μάρτιο του 2022, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν βγήκε από ένα τεράστιο υπόστεγο φορώντας μπουφάν πιλότων βομβαρδιστικού και σκούρα γυαλιά ηλίου. Έδειξε τον ουρανό και εκτόξευσε τον μεγαλύτερο πύραυλό του. «Είναι μία θαυματουργή, ανεκτίμητη νίκη», μονολόγησε ο Κιμ.

Η προσεκτικά σκηνοθετημένη εμφάνιση ήταν μία «κλασική» απόπειρα της Βόρειας Κορέας δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά πίσω από αυτήν υπήρχαν εξελίξεις που όντως έκαναν το καθεστώς του Κιμ πιο απειλητικό, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν είχε διαφανεί αυτό το επίπεδο δυνατότητας να εξαπολύσει κάποιας μορφής πυρηνική επίθεση.

ΤΩΡΑ, Ο ΚΙΜ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΕΙ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΖΕΙ ΥΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Βόρεια Κορέα ανέπτυξε νέα όπλα σχεδιασμένα για περιφερειακό πόλεμο και είδε Ρώσους στρατιώτες να χρησιμοποιούν πρόσφατα κάποια από αυτά σε μάχες με την Ουκρανία, σημειώνει σε ανάλυση της η Wall Street Journal. Το καθεστώς απομακρύνθηκε από την προοπτική συνομιλιών με τη Νότια Κορέα, έκοψε κάθε δίαυλο με τις ΗΠΑ από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν και συνεχίζει το «φλερτάρει» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, που σύντομα αναμένεται να επισκεφτεί την Πιονγιάνγκ.

Ο δικτάτορας έχει εκμεταλλευτεί την κατακερματισμένη παγκόσμια τάξη για να μετατρέψει τη Βόρεια Κορέα σε ένα απειλητικό πυρηνικό κράτος, διευρύνοντας το οπλοστάσιό του μετά τη διακοπή των συνομιλιών με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στη σύνοδο κορυφής του 2019 στο Ανόι. Ο Κιμ φαίνεται σίγουρος, παρά τις εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων, τη πιο σκληρή στάση από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και τα πυρηνικά των ΗΠΑ στην περιοχή.

Το 2022, ο Κιμ παρέστη στην πρώτη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου πλήρους εμβέλειας εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Η Ρωσία και η Κίνα, που στο παρελθόν θα είχαν καταδικάσει τη συμπεριφορά στα Ηνωμένα Έθνη, πλέον έχουν συσφίξει δεσμούς με την Πιονγιάνγκ, λόγω της αμοιβαίας εχθρότητάς τους προς την Ουάσιγκτον. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η Βόρεια Κορέα είχε γίνει μία από τις λίγες χώρες που είχαν υποστηρίξει ανοιχτά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και το Πεκίνο έσπευσε να τηρήσει ουδέτερη στάση, υπογράφοντας ωστόσο μακρόπνοα μνημόνια εμπορικής συνεργασίας με το Κρεμλίνο.

Εκτοτε, η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε άλλες οκτώ δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων.

«Για δεκαετίες, οι αξιωματούχοι ερμήνευαν τις κινήσεις της Πιονγκγιάνγκ μέσα από το πρίσμα ενός καθιερωμένου “εγχειριδίου προκλήσεων”, όπου οι δοκιμές όπλων και η πολεμοχαρής γλώσσα ενέτειναν την επείγουσα ανάγκη για διεθνείς συνομιλίες με το καθεστώς. Ο Κιμ και οι προκάτοχοί του εκμεταλλεύονταν αυτή την προσοχή για να αναβαθμίσουν το παγκόσμιο κύρος της χώρας και να εξασφαλίσουν βοήθεια ή ανακούφιση από τις κυρώσεις, υποσχόμενοι να σταματήσουν την οπλική της δραστηριότητα, συχνά όμως προχωρώντας κρυφά. Αλλά ο Κιμ έχει εγκαταλείψει αυτή τη σύμβαση» παρατηρούν οι Timothy W. Martin και Dasl YoonFollow στην WSJ.

Τώρα, ο Κιμ αναπτύσσει πυρηνικά πιο πολύ για να τα κρατήσει παρά για να τα ανταλλάξει, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα ζει υπό το καθεστώς κυρώσεων.

Την περίοδο 2017 – 2023, η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως εξαπέλυσε τουλάχιστον 58 κυβερνοεπιθέσεις με στόχους εταιρείες που συνδέονται με την αγορά κρυπτονομισμάτων, με λεία σχεδόν 3 δισ. δολαρίων. Το ποσό χρηματοδότησε την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, σύμφωνα με ενημέρωση επιθεωρητών στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ενδεικτική του «αναπτερωμένου» θάρρους του Κιμ είναι και η εγκατάλειψη του δόγματος των προκατόχων του για επανένωση. Παίρνοντας το λόγο στην αίθουσα του κοινοβουλίου της χώρας του, στάθηκε κάτω από τα πανύψηλα αγάλματα του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, και του παππού του, Κιμ Ιλ Σουνγκ, διαμηνύοντας ότι το καθεστώς του δεν επιδιώκει πια την ειρηνική επανένωση με τη Σεούλ. Αντιθέτως, η Νότια Κορέα θα πρέπει να θεωρηθεί ως ο κύριος εχθρός.

Ο Κιμ Δδιέταξε τη χώρα να προετοιμαστεί για πόλεμο και η εμβληματική “Αψίδα της Επανένωσης” της Πιονγιάνγκ -που είχε χτιστεί από τον πατέρα του προς τιμήν του παππού του- κατεδαφίστηκε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ