Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΧΕΙΜΩΝΩΝ ΚΑΙ Η «ΑΝΩΦΕΛΗ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Το τέλος των χειμώνων
Φωτ. Tom Dick / Unsplash
Το βόρειο ημισφαίριο γίνεται μάρτυρας του θερμότερου χειμώνα στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού και... εξοικονομεί ορυκτά καύσιμα.

Ολόκληρο το 2023 υπήρξε το κλιματικό πρελούδιο αυτού του ανησυχητικά ήπιου χειμώνα.

Επιβεβαιωμένα, η περασμένη χρονιά ήταν η πιο ζεστή στην ιστορία των μετεωρολογικών καταγραφών παγκοσμίως, από το 1850 που οι επιστήμονες άρχισαν να υπολογίζουν μεθοδικά τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη.

Ανεπιβεβαίωτα, όμως, το 2023 ήταν μάλλον η πιο ζεστή χρονιά των τελευταίων 100.000 ετών (!), σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος γεωσκόπησης και παρακολούθησης Copernicus της ΕΕ, Σαμάνθα Μπούργκες.

Συντριπτικά δεδομένα καταδεικνύουν πως το γήινο κλίμα εισέρχεται σταδιακά σε μια νέα, απρόβλεπτη φάση. Το 2023 υπήρξε αποκαρδιωτικό ορόσημο και για τους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής, των οποίων η έκταση σημείωσε αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών τον Φεβρουάριο.

ΣΤΗΝ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΒΟΗΘΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ, Η ΚΑΥΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Και τώρα, με τη συγκυριακή συνδρομή και του φαινομένου Ελ Νίνιο, το βόρειο ημισφαίριο γίνεται μάρτυρας του θερμότερου χειμώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP28: Η ΜΕΓΑΛΗ, ΑΝΩΡΙΜΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ηγέτες ισχυρών κρατών αποφάσισαν ένα σιωπηλό, μεγάλο βήμα προς τα πίσω, με την ελπίδα να…

Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, μέχρι στιγμής η Ευρώπη είχε 20% λιγότερες ημέρες βαθμού θέρμανσης (HDD) το φετινό χειμώνα. Ο δείκτης HDD ποσοτικοποιεί την ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση ενός κτιρίου, και προκύπτει από μετρήσεις της θερμοκρασίας του εξωτερικού αέρα. Από τις αρχές Αυγούστου, η βορειοδυτική Ευρώπη είχε 933 HDD, σημειώνοντας πτώση 19,8% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών.

Η κλιματική μεταστροφή καταγράφεται εμμέσως ακόμη και στα αποθέματα καυσίμων, που παραμένουν πολύ πάνω από τα συνηθισμένα, για αυτήν την περίοδο, επίπεδα. Οι δεξαμενές βρίσκονται στο 85%, δηλαδή 10% πάνω από τα αποθέματα που είχαμε τέτοιες ημέρες του Ιανουαρίου την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, η Ευρώπη θα φτάσει ως την άνοιξη με περισσότερες από τις μισές υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου πλήρεις.

Εκτός από την κλιματική αλλαγή, στην απροσδόκητη εξοικονόμηση βοηθούν φυσικά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μειώνουν την ανάγκη για φυσικό αέριο, όπως και η ενισχυμένη παραγωγή ενέργειας από τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια, ή καύση άνθρακα στη Γερμανία.

Νομοτελειακά, η αγορά τιμολογεί τη μειωμένη ζήτηση και οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κάτω από τα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από τα 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Οκτώβριο.

Προς το παρόν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές κάνουν οικονομία, επιβεβαιώνοντας το ρητό «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Βέβαια το κακό της κλιματικής κρίσης παραείναι κακό, και απειλεί να μας αφανίσει όλους μακροπρόθεσμα, αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ