Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΟΡΥΦΗΣ

Ασυμφωνία κορυφής
Φωτ. EPA
Οι ελπίδες για μια γρήγορη συμφωνία στο άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τις εξανεμίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας, όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο «μεγάλος« νικητής των ευρωεκλογών, ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις και εξουσία στις κορυφαίες θέσεις του μπλοκ. Δηλώσεις, ισορροπίες και παρασκήνιο με ορίζοντα το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγγελάριου Όλαφ Σολτς, το δείπνο των ηγετών δεν είχε στο «μενού» κάποια συμφωνία για μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (που σύμφωνα με μπαράζ ρεπορτάζ του Politico κάνει ό,τι μπορεί για να μην εκλεγεί ξανά η Φον ντερ Λάιεν στην προεδρία), ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν ομονοούν για το ζήτημα, τουλάχιστον για την ώρα. Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη που μίλησε ανώνυμα, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν για τρία πρόσωπα και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν πιθανότατα στις 27-28 Ιουνίου που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνάντηση.

Στον απόηχο των ευρωεκλογών, είχε διαφανεί πως διαμορφωνόταν μια «κατ’ αρχήν συναίνεση» για τη Γερμανίδα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Ρομπέρτα Μετσόλα της Μάλτας ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Εσθονή Κάγια Κάλλας ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΑ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΑ ΕΝΔΟ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣ

Από το «μανιάτικο» του Σαρλ Μισέλ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους χειρισμούς του…

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να μοιραστούν τα τέσσερα κορυφαία αξιώματα του μπλοκ μεταξύ του σημερινού συνασπισμού του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.

Μετά την ήττα του κόμματος του Μακρόν από την ακροδεξιά στις εκλογές, η απόφασή του να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είχε φαινομενικά επιταχύνει τις συζητήσεις για τις κορυφαίες θέσεις. Συνήθως, οι διαπραγματεύσεις διαρκούν εβδομάδες. Το βράδυ της Δευτέρας, ο Μακρόν εκτίμησε πως σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Ο σκοπός απόψε δεν ήταν να ληφθεί κάποια απόφαση», σχολίασε από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, αναφέροντας ωστόσο πως η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας, τόσο σε ό,τι αφορά τα υψηλότερα αξιώματα, όσο και τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ με ορίζοντα πενταετίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη για συνέχεια, δεδομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της πιθανής επιστροφής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Όμως, οι ελπίδες για μια γρήγορη συμφωνία εξανεμίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας, όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο «μεγάλος« νικητής των εκλογών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις και εξουσία στις κορυφαίες θέσεις. Όπως αναμενόταν, το ΕΛΚ ήθελε να επαναδιορίσει τη φον ντερ Λάιεν και την Μέτσολα, οι οποίοι ανήκουν στην πολιτική ευρωομάδα. Επιπλέον, το ΕΛΚ πρότεινε στους Σοσιαλιστές να «σπάσει» η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο μέρη διάρκειας 2,5 ετών – και το ΕΛΚ να όριζε το πρόσωπο για το ένα από αυτά. Η πρόταση ενόχλησε τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι ήλπιζαν να εξασφαλίσουν τη θέση για τον Κόστα.

«Πυρήνας» ασυμφωνίας στάθηκε και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι που δυσαρεστήθηκε από τον τρόπο διεξαγωγής των χθεσινοβραδινών συζητήσεων. Η Μελόνι, η οποία ήταν μία από τους ελάχιστους ηγέτες που βγήκε νικήτρια από τις ευρωεκλογές, ένιωσε πως οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ επιχείρησαν να την αποκλείσουν από τις διαπραγματεύσεις. Η ίδια ένιωσε πως ήταν λάθος η προσέγγιση στη συζήτηση, επιμένοντας πως αφετηρία για την επιλογή προσώπων θα έπρεπε να αποτελέσει το μήνυμα που προκύπτει από το αποτέλεσμα των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ