Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΓΑΠΗΣ

Τουρκική επίθεση αγάπης. Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα και η συνάντηση με τον Μητσοτάκη
Φωτ. EPA
Το κλίμα δεν έχει υπάρξει σε καμία άλλη στιγμή της τελευταίας πενταετίας πιο θετικό. Το αντίθετο, μάλιστα, ουδείς μπορεί να ξεχάσει το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ» ή το «Όχι απλά μπορούμε, αλλά θα έρθουμε μια νύχτα» του Τούρκου προέδρου που αποκαλεί πλέον «φίλο» τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως όλα δείχνουν υπάρχει διάθεση συνεργασίας - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα «αναίμακτα» ζητήματα.

Το «τραπέζι για 6» στο Μαξίμου στήθηκε με εμπεδωμένες τις διαφορές και παγιωμένες τις ατζέντες. Σε μία από τις σπάνιες, ευοίωνες διμερείς συγκυρίες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πλαισιωθούν από τους ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και τους διπλωματικούς συμβούλους Άννα-Μαρία Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς έχοντας προαποφασίσει για τις προτεραιότητες τους που, ως ένα βαθμό, θα εκφραστούν σε παράλληλους και ασύνδετους μονόλογους. Όμως αυτή τη φορά, γεμάτο είναι και το «καλάθι» της θετικής ατζέντας.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΠΙΟ ΘΕΤΙΚΟ. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΟΥΔΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ «ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΟΚ» Η ΤΟ «ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ», ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΣΤΟΜΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ «ΦΙΛΟ».

Η Ελλάδα επιμένει πως οι μοναδικές διαφορές που μπορούν να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Ωστόσο είναι σαφές πως, παρότι δεν διατυπώθηκε ανοικτά, η Άγκυρα θεωρεί αλληλένδετα ζητήματα την αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου και τις γκρίζες ζώνες. Παρά τα αγεφύρωτα και διαχρονικά χάσματα ωστόσο, και οι δύο πλευρές προσέρχονται με διάθεση συνεργασίας για την περίφημη θετική ατζέντα: Κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece, μνημόνια εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, και συμπράξεις στους κλάδους του τουρισμού (το Bloomberg αποκάλυψε σχέδιο για προσωρινές βίζες σε Τούρκους που θέλουν να επισκεφτούν νησιά του Αιγαίου), της έρευνας, της αγροτικής ανάπτυξης, της παιδείας, του αθλητισμού και της υγείας.

Το κλίμα δεν έχει υπάρξει σε καμία άλλη στιγμή της τελευταίας πενταετίας πιο θετικό. Το αντίθετο, μάλιστα, ουδείς μπορεί να ξεχάσει το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ» ή το «Όχι απλά μπορούμε, αλλά θα έρθουμε μια νύχτα», φράσεις που έχουν εκστομιστεί από το ίδιο προεδρικό στομά που στη χθεσινή συνέντευξη στην Καθημερινή, αποκαλούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό «φίλο».

Τον Φεβρουάριο του 2018 και με φόντο την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, τουρκική ακταιωρός εμβολίζει σκάφος του ελληνικού λιμενικού, ακολουθεί μπαράζ υβριδικών, επιθετικών κινήσεων και το ερευνητικό σκάφος Barbaros πλησιάζει ενοχλητικά στα ελληνικά ύδατα.

Τον Νοέμβριο του 2019, η Αγκυρα υπογράφει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τον καθορισμό θαλάσσιων διαδικασιών, αγνοώντας την… ύπαρξη ακόμη τριών κρατών στον χάρτη – της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Τον Φεβρουάριο του 2020 γίνεται απόπειρα μαζικής διέλευσης των συνόρων στον Έβρο, από μετανάστες που καθοδηγούνταν, πρακτικά, από τις τουρκικές αρχές. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παίρνει τη σκυτάλη και για τα επόμενα τρία χρόνια οι παραβιάσεις γίνονται μέρος της «ημερήσιας διάταξης» στο Αιγαίο.

Σε αυτό το πλαίσιο, Μητοστάκης και Ερντογάν συναντώνται τον Μάρτιο του 2022 στον Βόσπορο, όπου αναγνωρίζεται το κακό κλίμα και γίνεται μία απόπειρα ανασύνταξης της θετικής ατζέντας και της προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όλα όμως καταρρέουν πολύ γρήγορα ξανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΝΑΣ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η προθυμία του Ερντογάν να αφήσει το συλλαλητήριο υπέρ της Παλαιστίνης του περασμένου Σαββάτου στην…

Δυο μήνες αργότερα, και ενώ η Τουρκία κυνηγά συμφωνίες για F16 και F35, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει, καταχειροκροτούμενος, από το βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου πως η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία πράξη επιθετικότητας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταγγέλλει παραβιάσεις φωτογραφίζοντας, δίχως να κατονομάσει, την Τουρκία, και ζητά από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να το σκεφτεί δύο φορές πριν παραχωρήσει όπλα που μπορεί να στραφούν εναντίον συμμάχων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «διαγράφει» μεγαλοφώνως τον Έλληνα πρωθυπουργό από τις επαφές του, με το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ». Οι παραβιάσεις εντείνονται και οι διπλωματικές σχέσεις ξυπνούν μόνο από τον ήχο των τουρκικών σεισμογράφων που τον Φεβρουάριο του 2023 καταγράφουν δύο από τις πιο φονικές δονήσεις στην ιστορία της γειτονικής χώρας. Η Ελλάδα τείνει χείρα βοηθείας και η Άγκυρα θα ανταποδώσει όταν αρχές Μαρτίου θα συμβεί η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπτών.

Εχοντας αμφότεροι κερδίσει τις εκλογές, Μητσοτάκης και Ερντογάν δίνουν το καλοκαίρι ραντεβού στο Βιλνιούς της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου διαπιστώνουν αμοιβαία επιθυμία για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και χαράσσουν τον οδικό χάρτη. Το καλό κλίμα επιβεβαιώνεται και στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, προοικονομώντας μια κοινή επιθυμία για θετικά μηνύματα μετά τη σημερινή συζήτηση που είναι αναμφίβολα πιο προσεκτικά χορογραφημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ