Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΑ ΣΟΚΑΡΕΙ Ο ΓΚΕΕΡΤ ΒΙΛΝΤΕΡΣ ΤΗΝ ΕΕ;

Πόσες φορές θα σοκάρει ο Γκέερτ Βίλντερς την ΕΕ;
Φωτ. EPA
Πάνω από τις Βρυξέλλες ήδη πλανάται, και δικαίως, το «φάντασμα» ενός μελλοντικού δημοψηφίσματος για την έξοδο της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση - το "Nexit" αποτέλεσε άλλωστε έναν από τους πιο βασικούς άξονες του ακροδεξιού ηγέτη και δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη στον ορίζοντα πως σκοπεύει να υποχωρήσει, τώρα που βρίσκεται μία ανάσα από την εξουσία.

Οι εκλογές στην Ολλανδία σόκαραν, το βράδυ της Τετάρτης, την Ευρώπη, με τον ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς να καταφέρνει μία ηχηρή νίκη επί των επικρατέστερων, μόνο θεωρητικά όπως αποδείχτηκε, αντιπάλων του.

Πάνω από τις Βρυξέλλες ήδη πλανάται, και δικαίως, το «φάντασμα» ενός μελλοντικού δημοψηφίσματος για την έξοδο της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση – το “Nexit” αποτέλεσε άλλωστε έναν από τους βασικούς άξονες του ακροδεξιού ηγέτη και μπορεί ο Βίλντερς να λείανε την αιχμηρή ρητορική του κατά του Ισλάμ τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως σκοπεύει να κάνει το ίδιο με τον πολυδιαφημισμένο του ευρωσκεπτικισμό, την ώρα που Ένωση προετοιμάζεται τις εκλογές του Ιουνίου.

MΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ 37 ΕΔΡΕΣ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 76 ΕΔΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΠΙΖΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΡΟΥΤΕ, ΤΗ ΝΕΟΪΔΡΥΘΕΙΣΑ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΟΜΑΔΑ ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ (NSC) ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.

Ο 60χρονος πολιτικός αποτελεί σημείο αναφοράς της ολλανδικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες: ξεκίνησε με τους φιλελεύθερους του πρώην πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, αλλά αποσχίστηκε και ίδρυσε το αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Ελευθερίας, το PVV. Ουκ ολίγες φορές έχει δεχτεί απειλές κατά της ζωής του λόγω των αντι-ισλαμικών του απόψεων και βρίσκεται υπό αυστηρή αστυνομική προστασία από το 2004. Το 2020, δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για υβριστικά σχόλια κατά των μεταναστών από το Μαρόκο, αλλά οι δικαστές δεν το επέβαλαν καμία ποινή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαϊκιστής με «πινελιές τραμπικής αισθητικής» στην ιδεολογία και το επικοινωνιακό προφίλ του, έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή δεσμευτικού δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την Ε.Ε. Επιθυμεί επίσης διακαώς την οπισθοχώρηση της Ολλανδίας από τις δεσμεύσεις της για το κλίμα ενώ αποζητά ένα μαζικό «μπλόκο» στη μετανάστευση. Έχει παράλληλα δεσμευτεί να σταματήσει την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία και ζητά την απαγόρευση του Κορανίου και το κλείσιμο των τζαμιών.

Στη χθεσινοβραδινή ομιλία του δήλωσε πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς για μία κυβέρνηση συνασπισμού και μπορεί να κατέκτησε 37 έδρες αλλά χρειάζεται 76 για την απόλυτη πλειοψηφία. Για την κυβέρνηση του ελπίζει να πείσει το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρούτε, τη νεοϊδρυθείσα κεντροδεξιά ομάδα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) και το Κίνημα Πολιτών Αγροτών και, ακόμη και αν ο Βίλντερς εγκαταλείψει το αίτημά του για δημοψήφισμα εξόδου από την ΕΕ με αντάλλαγμα την εξουσία, η νίκη του θα προκαλέσει ανατριχίλα και προβλήματα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Pieter Omtzigt ήδη δηλώνει ανοιχτός για συνεργασία με το PVV και, μετά από έξι εκλογικές αναμετρήσεις, ο Βίλντερς είναι πιο κοντά από ποτέ στην εξουσία. «Θα απαιτηθεί σκληρή δουλειά, αλλά είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε», δήλωσε καθώς κατέφταναν τα πρώτα αποτελέσματα. «Αυτή είναι η πιο όμορφη μέρα της πολιτικής μου ζωής», μονολόγησε με βεβαιότητα, σηματοδοτώντας ακόμα μία δύσκολη νύχτα για την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ