Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ, ΚΑΘΑΡΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ

Μπριζόλες εργαστηρίου, ζωντανές αγελάδες, καθαροί ουρανοί
Φωτ. Madie Hamilton / Unsplash
Πώς ακριβώς αναπτύσσεται ένα μπιφτέκι από ελάχιστα κύτταρα δέρματος μιας αγελάδας, χωρίς να απαιτηθεί η σφαγή της; Και είναι αυτή η ιδέα μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη;

Εν μέσω της εξόφθαλμης κλιματικής πίεσης, αλλά και της συζήτησης που έχει ανοίξει διεθνώς για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που «σπαταλιούνται» στην εκτροφή ασύμφορα μεγάλου αριθμού ζώων, ολοένα και περισσότερα τα εργαστήρια και οι εταιρείες ανά τον κόσμο που επιχειρούν να επιταχύνουν και να αναδείξουν ως βιώσιμη εναλλακτική την τεχνητή ανάπτυξη κρέατος, αναίμακτα και «πράσινα».

Ο μηχανισμός πίσω από την ιδέα

Τα προϊόντα κρέατος αναπτύσσονται από καλλιέργειες κυττάρων που έχουν ληφθεί από ζωικούς ιστούς χωρίς να απαιτείται η σφαγή των ζώων και τοποθετούνται σε διαλύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Εκεί, οι ιστοί αναπτύσσονται και στη συνέχεια μεταφέρονται σε βιοαντιδραστήρες, δηλαδή μεγάλες δεξαμενές που επιταχύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη των κυττάρων. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα κύτταρα χωρίζονται σε μυϊκό ιστό, λίπος και συνδετικούς ιστούς – δηλαδή τα βασικά συστατικά του κρέατος.

Στην επόμενη φάση, τα κύτταρα «συναρμολογούνται» σε οικείες δομές που να θυμίζουν παραδοσιακά τρόφιμα όπως μπιφτέκια και μπριζόλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας κρέατος από κύτταρα αντί της εκτροφής ζώων για σφαγή; Η κτηνοτροφία εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 15% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, και με τη ζήτηση κρέατος να προβλέπεται να διπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο βιώσιμη επιλογή.

Η πρώτη εργαστηριακή παραγωγή μπιφτεκιού είχε επιτευχθεί τον Αύγουστο του 2013 από τον Ολλανδό καθηγητή αγγειακής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και αγγειογένεσης – μηχανικής ιστών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν, Μαρκ Ποστ.

Παρόλα τις προόδους που έχουν γίνει έκτοτες, υπάρχουν προκλήσεις για την κλιμάκωση της παραγωγής, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους των τελικών προϊόντων, ενώ στοίχημα ενδέχεται να αποδειχθεί και η αποδοχή αυτού του τύπου κρέατος από το ευρύ κοινό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ρυθμιστικές αρχές αρχίζουν να υποστηρίζουν την ιδέα της εργαστηριακής καλλιέργειας τροφίμων. Η Σιγκαπούρη ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε την κατανάλωση εργαστηριακά «καλλιεργημένου» κρέατος το 2020, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο εγκρίθηκε φέτος η χρήση «καλλιεργημένου» κρέατος σε τροφές για κατοικίδια.

Το βίντεο της Freethink που ακολουθεί, μας επιτρέπει μια πρώτη ματιά σε ένα εργοστάσιο αναίμακτης παραγωγής κρεάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ