ΡΟΜΠΟΤ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ, ΣΥΝΤΟΜΑ: ΠΩΣ Η ΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΑ ΤΑ SCI-FI ΟΝΕΙΡΑ
- 08.05.24 10:53
Η καταιγιστική ανάπτυξη του νέου είδους ΑΙ, της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, επιταχύνει την έρευνα και φέρνει τα ανθρωποειδή ρομπότ πιο κοντά στο να γίνουν καθημερινότητα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κίνα, όπου λειτουργούν αναρίθμητα εργοστάσια που θα ωφελούνταν τα μέγιστα από τις φουτουριστικές και περίπλοκες μηχανές με ανθρώπινες ιδιότητες και υπεράνθρωπες δεξιότητες.
Η τεχνητή νοημοσύνη υπήρχε εδώ και δεκαετίες αλλά αυτό που άλλαξε με τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και την κυκλοφορία εργαλείων όπως το chatbot ChatGPT της OpenAI, είναι η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να κατανοεί καλύτερα και να παράγει περιεχόμενο με τρόπο που θυμίζει ολοένα και περισσότερο τα ανθρώπινα έργα. Και ενώ η τεχνολογία που αναπτύσσουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν είναι, επισήμως τουλάχιστον, διαθέσιμη στην Κίνα, εταιρείες όπως η Baidu έχουν κυκλοφορήσει πλέον τα δικά τους συστήματα ΑΙ.
Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης συνδέεται άρρηκτα με το παρόν και, κυρίως, το μέλλον της ρομποτικής, αφού τα εξελιγμένα συστήματα ΑΙ λειτουργούν ως πανίσχυρη «ψηφιακή συνείδηση» για τα ρομπότ. Οι μηχανές κατανοούν και αντιλαμβάνονται καλύτερα το περιβάλλον τους χάρη στην ΑΙ, εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της LimX Dynamics με έδρα τη Shenzhen, Li Zhang.
Ο Zhang δεν χρειάστηκε πάνω από τρεις μήνες στην starup για να διορθώσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για τον χρονικό ορίζοντα έως την παραγωγή ενός ανθρωποειδούς ρομπότ που θα είναι κατάλληλο όχι μόνο για τις σκληρές δουλειές σε εργοστάσια, αλλά και για τις καθημερινές αγγαρείες σε ένα οποιοδήποτε νοικοκυριό. Παρότι αρχικά πίστευε ότι θα χρειάζονταν ακόμα οχτώ έως δέκα χρόνια για αυτό το ορόσημο, τώρα εκτιμά πως ένα αμιγώς εμπορικό ανθρωποειδές ρομπότ θα μπορούσε να ανεβεί στα ράφια των καταστημάτων σε πέντε με επτά χρόνια. Τα νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης «επιτάχυναν ολόκληρο τον κύκλο έρευνας και ανάπτυξης», λέει ο Li.
ΡΟΜΠΟΤ ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: MICROSOFT, NVIDIA ΚΑΙ ΜΠΕΖΟΣ «ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ» ΣΤΗΝ FIGURE AI
Η θνητότητα του κορμιού είναι κάτι που μάλλον δεν θα προβληματίσει τους αλγόριθμους της τεχνητής…
Οπως έγραφε τον Μάρτιο η Οικονομική Επιθεώρηση, η αγορά έχει ξεπεράσει το βρεφικό στάδιο, καθώς ένας αστερισμός εταιρειών αγωνίζονται να κάνουν τα εμπορικά ανθρωποειδή ρομπότ πραγματικότητα. Η Microsoft και η Nvidia επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια στην startup “Figure”, η οποία αυτοσυστήνεται ως εταιρεία A.I. ρομποτικής, αναπτύσσοντας το «πρώτο εμπορικά βιώσιμο αυτόνομο ανθρωποειδές ρομπότ στον κόσμο». Η εταιρεία αξίζει ήδη 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Boston Dynamics ανάρτησε πρόσφατα ένα βίντεο με το δικό της καινούργιο ανθρωποειδές μοντέλο μοντέλο και η Tesla του Elon Musk πειραματίζεται ήδη με την δεύτερη έκδοση του Optimus. Ο γίγαντας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD, (πέρυσι ξεπέρασε την Tesla, το τελευταίο τρίμηνο, σε πωλήσεις), επένδυσε στην Agibot με έδρα τη Σαγκάη.
Πριν τα ανθρωποειδή ρομπότ φτάσουν στα νοικοκυριά, όπως οραματίζεται, μεταξύ άλλων ανταγωνιστών, η LimX, τα εργοστάσια θα αποτελέσουν ένα προσοδοφόρο, ενδιάμεσο «πεδίο δόξης λαμπρό». Από το 2013 η Κίνα έχει ξεπεράσει την Ιαπωνία και βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου σε εγκαταστάσεις βιομηχανικών ρομπότ, και στη χώρα εκτιμάται πως κατοικοεδρεύει και… εργάζεται πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού των ρομπότ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση AI Index του Stanford. Οι κλάδοι με τη μεγαλύτεροι ζήτηση για ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας είναι, αναμενόμενα, η αυτοκινητοβιομηχανία, η βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικών ειδών και η μεταλλουργία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Founders Space που φροντίζει για την επέκταση υφιστάμενων startup, Steve Hoffman, η κινεζική εταιρεία Fastra θα μπορούσε σε έναν χρόνο από τώρα να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας. Στόχος της είναι να μειώσει την τιμή ανά ρομπότ μεταξύ 50.000 και 100.000 δολαρίων, αλλά για σε δεύτερο στάδιο, ο στόχος είναι για πραγματικά φτηνότερα ρομπότ.
Άλλωστε εκτός από την αρχική αγορά οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται με το κόστος της διαρκούς φόρτισής τους και της συντήρησής τους. Οι… ανθρώπινοι υπάλληλοι επωμίζονται αυτά τα κόστη μέσα από την διατροφή και την ιατρική περίθαλψή τους. «Αν μπορέσουμε να φτάσουμε σε τιμή 50.000 δολαρίων, μπορούμε να πουλήσουμε πολλά ρομπότ», λέει ο Hoffman, επισημαίνοντας ότι οι μπαταρίες των ρομπότ μπορούν να φορτίζονται καθώς εργάζονται, 24 ώρες το 24ωρο. Κατά τον ίδιο οι εταιρείες θα κάνουν απόσβεση μέσα σε έναν χρόνο.
Οι μηχανικοί περιορισμοί των ρομπότ είναι – για την ώρα – πολλοί, και τα ανθρωποειδή ρομπότ δεν αναμένεται να μας αντικαταστήσουν εύκολα, εκτιμά από την πλευρά του ο Li της LimX, στην οποία έχει επενδύσει και η Lenovo Capital. Η στροφή προς τα εργοστασιακά ρομπότ μπορεί να επιταχυνθεί, μόλις μειωθεί το κόστος ανά ρομπότ και, σε μεταγενέστερο στάδιο, ανθρωποειδείς, ρομποτικοί υπηρέτες θα λανσαριστούν πρώτα ως είδος πολυτελείας και, στη συνέχεια, ως μια απαραίτητη συσκευή για κάθε σπίτι, όπως το πλυντήριο ή ηλεκτρική σκούπα.