Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΤΙ «ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ» 60,85 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ

Τι «αγοράζουν» 60,85 δισ. δολάρια
Φωτ. EPA
Η μόλις ψηφισμένη αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία ενδέχεται να μεταβάλει τον χαρακτήρα της αντιμαχίας, αν περιλάβει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS εκτοξευόμενους μέσω συστημάτων MLRS και πιο ευκίνητων HIMARS βεληνεκούς μέχρι και 300 χιλιομέτρων, εξασφαλίζοντας συστηματική δυνατότητα πληγμάτων προς την κυρίως Ρωσική ενδοχώρα.

Ένας τουλάχιστον κίνδυνος απωθήθηκε/απομακρύνθηκε με την έγκριση – έστω και μετά πολύμηνη καθυστέρηση, που υποτίθεται ότι προκάλεσε ζημία επί του πεδίου με την στέρηση της Ουκρανίας από υλικά μέσα απόκρουσης μιας σταθερά αναβαθμιζόμενης Ρωσικής προσβολής της γραμμής των πρόσω – του πακέτου (στρατιωτικής και οικονομικής) στήριξης 60,85 δισ. δολαρίων από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων προς το Κίεβο. Ήταν ο κίνδυνος αυτός, να βρεθεί μετά από δύο χρόνια πολέμου «επί Ευρωπαϊκού εδάφους» η Ουκρανία με βασική στήριξη όχι πλέον από την «συνολική Δύση» αλλά κυρίως από την Ευρώπη. Και τούτο σε μιαν αντιπαράθεση όπου σε όλες τις αρχικές φάσεις την αιχμή αποτελούσαν οι ΗΠΑ. Ενώ η Ευρώπη κάνει μεν την μεταστροφή της – βαρύτατα συμβολική η Zeitenwende στην Γερμανία, χαρακτηριστική όμως και η διάθεση μεγάλου μέρους της Ευρωπαϊκής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο μέσω της … European Peace Facility! – προς την νέα εποχή αντιπαράθεσης όμως αισθάνεται και μιαν αμηχανία.

Χρειάζεται όμως να ξεφύγει κανείς από το μέτρημα δυνάμεων και αμυντικών ικανοτήτων, εκεί δηλαδή όπου η ίδια η Ουκρανική ηγεσία – ακριβώς προκειμένου να ξεκουνήσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ – αναβάθμισε την σημασία αυτής της βοήθειας ανακινώντας το φάσμα ήττας αν δεν δοθεί, ενώ χρησιμοποίησε και την σύγκριση της καταλυτικής και αστραπιαίας στήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ την στιγμή της Ιρανικής επίθεσης. Χρειάζεται δηλαδή να δει τώρα ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωση επί του πεδίου, διότι αν δεν αποδειχθεί επαρκής η βοήθεια (α) προς την αεράμυνα του Κιέβου (β) προς την διαθεσιμότητα των πυρομαχικών και (γ) προς την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας ως χώρας και ως πολιτικού συστήματος, τότε η στρατηγική πλευρά της αντιπαράθεσης με την Ρωσία κινδυνεύει να αποβεί πολύ-πολύ βαρύτερη από την έκβαση σε τακτικό επίπεδο.

Τι θα πει αυτό; Θα πει ότι η εικόνα της Ουκρανικής σημαίας να σηκώνεται από Αμερικανούς βουλευτές μετά την ψηφοφορία της βοήθειας (προς Ουκρανία-Ισραήλ-Ταϊβάν, παράλληλα και με λίγη καταδίκη του TikTok και κάποια φύλαξη συνόρων: η μαγεία της οικοδόμησης Αμερικανικού consensus), έτσι όπως παραπέμπει στην εδώ και καιρό εικόνα των διπλωματικών αντιπροσωπειών της ΕΕ οι οποίες  ανά τις πρωτεύουσες των χωρών-μελών δίπλα στην μπλε σημαία με τα 12 αστέρια και την σημαία της φιλοξενούσας χώρας αναρτούν και την γαλαζοκίτρινη Ουκρανική, τείνει να οριστικοποιήσει εκείνο που αρχικά διαψευδόταν. Ότι, δηλαδή, η «Δύση» κινείται σε αντιπαράθεση με την Ρωσία – όχι απλώς σε βοήθεια της αμυνόμενης Ουκρανίας. 

Άλλωστε, ο δικαιωμένος από την ψήφιση του πακέτου βοήθειας Πρόεδρος Ζελένσκι έσπευσε να την τονίσει αυτήν την διάσταση, με μια ακόμη αναφορά στην σωστή πλευρά της ιστορίας, όπου προσήλθαν/επανήλθαν με την ψήφο τους οι Αμερικανοί βουλευτές…

Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΝΕΙ ΜΕΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΟΜΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑΝ ΑΜΗΧΑΝΙΑ.

Ασφαλώς η συνέχεια θα κριθεί στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία, λίγο πέρα/λίγο πίσω από την γραμμή του Δνείπερου ποταμού. Όπου χρειάζεται το νέο κύμα επιστράτευσης Ουκρανών προκειμένου να δημιουργηθεί νέα εικόνα επί το πεδίου, αντίστροφη εκείνης των τελευταίων εβδομάδων που οδήγησε στις προειδοποιήσεις για κατάρρευση του μετώπου «αν δεν ψηφισθεί, επιτέλους, η Αμερικανική βοήθεια». Πλην όμως, αν όντως η στρατιωτική πτυχή της μόλις ψηφισμένης βοήθειας περιλάβει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS εκτοξευόμενους μέσω συστημάτων MLRS και πιο ευκίνητων HIMARS βεληνεκούς μέχρι και 300 χιλιομέτρων, αν δηλαδή υπάρξει συστηματική πλέον δυνατότητα Ουκρανικών πληγμάτων με το νέο οπλικό πακέτο προς την χερσόνησο της Κριμαίας αλλά και προς την κυρίως Ρωσική ενδοχώρα με κάτι πιο απειλητικό από τα drones, τότε ο χαρακτήρας της αντιπαράθεσης θα έχει μεταβληθεί. Ανεξαρτήτως των διπλωματικών διαβεβαιώσεων και διεθνοπολιτικών τοποθετήσεων ότι απλώς στηρίζεται η Ουκρανική άμυνα.

Και αν κάτι τέτοιο δεν προλαβαίνει να ωριμάσει στην κοινή γνώμη των χωρών που σε λίγες βδομάδες πορεύονται για τις κάλπες των Ευρωεκλογών, σίγουρα θα ωριμάσει μέχρι τις Αμερικανικές Προεδρικές του Νοεμβρίου. Τα 60,85 δισ. δολάρια της νέας Αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο «αγοράζουν» πολύ περισσότερα απ’ όσα φαίνονται εκ πρώτης όψεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ