Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΤΟ ΣΚΑΛΗΝΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Πώς η Κίνα έγινε στενότερος σύμμαχος με τη Ρωσία και το Ιράν
Φωτ, Zhou Xian
Η νέα, αντιδυτική entente είναι ανησυχητική αλλά όχι πραγματικά απειλητική για το εμπόριο της Δύσης. Τα προφανή πλεονεκτήματα και οι κρυφές αδυναμίες στις νέες, όχι ακριβώς αμφίδρομες, «γέφυρες» που χτίζει το Πεκίνο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Ιμπραχίμ Ραΐσι έχουν πολλά κοινά. Και οι δύο ανήκουν σε μια μικρή ομάδα ηγετών που έχουν προσωπικά στοχοποιηθεί από τις αμερικανικές κυρώσεις. Παρόλο που κανένας από τους δύο δεν ταξιδεύει πολύ, και οι δύο έχουν επισκεφθεί την Κίνα τα τελευταία χρόνια. Και οι δύο φαίνεται να συμπαθούν όλο και περισσότερο ο ένας τον άλλον. Τον Δεκέμβριο συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο για να συζητήσουν τον πόλεμο στη Γάζα. Στις 18 Μαρτίου ο κ. Ραΐσι έσπευσε να συγχαρεί τον κ. Πούτιν για την «αποφασιστική» νίκη του στις εκλογές.

Ιστορικά όμως, η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα ήταν χώρες λιγότερο φιλικές μεταξύ τους. Ιμπεριαλιστικές κατά βάθος, συχνά ανακατεύονταν η μία στη γειτονιά της άλλης και διαγκωνίζονταν για τον έλεγχο των εμπορικών δρόμων της Ασίας. Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, οι ενέργειες των ΗΠΑ έχουν αλλάξει τη δυναμική. Το 2020, δύο χρόνια μετά την έξοδο από μια συμφωνία που περιόριζε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου εμπάργκο- περισσότερες κυρώσεις ανακοινώθηκαν τον φετινό Ιανουάριο, για να τιμωρηθεί το Ιράν για την υποστήριξη της Χαμάς και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης. Στη Ρωσία επιβλήθηκαν δυτικές κυρώσεις το 2022, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, και πρόσφατα έγιναν ακόμα πιο αυστηρές. Εν τω μεταξύ, η Κίνα αντιμετωπίζει τους δικούς της περιορισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο αυστηροί εάν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο. «Ενωμένοι από έναν κοινό εχθρό, οι τρεις τους τώρα ορκίζονται να προωθήσουν μια κοινή εξωτερική πολιτική: την υποστήριξη ενός πολυπολικού κόσμου που δεν θα κυριαρχείται πλέον από την Αμερική. Όλοι βλέπουν ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς ως τη βάση για τη νέα τους συμμαχία» παρατηρεί στην ανάλυσή του ο Economist, λίγες ώρες μετά την εντελώς αναμενόμενη νίκη του Πούτιν στη Ρωσία.

Η Κίνα έχει υποσχεθεί συνεργασία «χωρίς όρια» στη Ρωσία και υπέγραψε μια «στρατηγική συμφωνία» 25 ετών, ύψους 400 δισ. δολαρίων, με το Ιράν το 2021. Και οι τρεις χώρες εντάσσονται στις ίδιες πολυμερείς λέσχες, όπως η Brics. Το διμερές εμπόριο μεταξύ τους αυξάνεται- καταρτίζονται σχέδια για μπλοκ χωρίς δασμούς, νέα συστήματα πληρωμών και εμπορικές διαδρομές που παρακάμπτουν τις ελεγχόμενες από τη Δύση περιοχές. «Για την Αμερική και τους συμμάχους της, αυτό είναι το υλικό των εφιαλτών. Ένας ακμάζων αντιδυτικός άξονας θα μπορούσε να βοηθήσει τους εχθρούς να αποφύγουν τις κυρώσεις, να κερδίσουν πολέμους και να στρατολογήσουν άλλους κακόβουλους παράγοντες. Η νέα entente περιλαμβάνει τομείς όπου οι δεσμοί είναι ήδη ισχυροί, άλλους όπου η συνεργασία είναι μόνο μερική και κάποια αναπάντητα ερωτήματα. Ποια θα είναι η εικόνα της συμμαχίας σε πέντε με δέκα χρόνια από τώρα;»

Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, Η ΚΙΝΑ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ Η ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΕΜΠΑΡΓΚΟ. ΕΤΣΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ.

Ας ξεκινήσουμε με την άνθηση των επιχειρήσεων. Η Κίνα συνεργάζεται εδώ και καιρό με τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Ρωσίας. Αλλά οι δύο αυτές χώρες πωλούσαν επίσης πολύ πετρέλαιο στην Ευρώπη, η οποία βρισκόταν κοντά στα κοιτάσματα της Ρωσίας με εύκολη πρόσβαση από τον Κόλπο. Από τότε που η Ευρώπη τους «γύρισε την πλάτη», η Κίνα αγοράζει βαρέλια σε τιμές ευκαιρίας. Οι εισροές από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας έχουν αυξηθεί σε 500.000 βαρέλια ημερησίως (b/d), από λιγότερα από 100.000 που εισάγονταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμά ο Reid l’Anson της Kpler, μιας εταιρείας δεδομένων. Τον Δεκέμβριο αυτό ώθησε τις εισαγωγές ρωσικού αργού στα 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή το 19% του συνόλου των αναγκών της Κίνας, από 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως πριν από δύο χρόνια. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους οι εξαγωγές του Ιράν προς την Κίνα ήταν κατά μέσο όρο 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας αύξηση 150% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021.

Ενώ οι δυτικές κυρώσεις επιτρέπουν σε οποιονδήποτε εκτός της G7 να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο, η ιρανική ενεργειακή βιομηχανία υπόκειται στις λεγόμενες δευτερογενείς κυρώσεις, οι οποίες περιορίζουν τις τρίτες χώρες. Από το 2022, ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν χαλάρωσε τους περιορισμούς – σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τιμές, έστω και με υπέρβαση των μέτρων. Το αποτέλεσμα ήταν μια αύξηση των κινεζικών εισαγωγών, με τους ωφελημένους να μην είναι οι κρατικές εταιρείες της Κίνας, οι οποίες θα μπορούσαν μια μέρα να εκτεθούν σε κυρώσεις, αλλά μικρότερα διυλιστήρια χωρίς παρουσία στο εξωτερικό. Ως μπόνους, η Κίνα λαμβάνει επίσης φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία: οι εισαγωγές μέσω του αγωγού Power of Siberia έχουν διπλασιαστεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και το Ιράν δεν έχουν πολλές επιλογές πέρα από το να πουλήσουν στην Κίνα. Αντίθετα, η Κίνα υπόκειται μόνο σε περιορισμούς στις εισαγωγές δυτικής τεχνολογίας – δεν αντιμετωπίζει απαγορεύσεις χρηματοδότησης ή εμπορικά εμπάργκο. Έτσι, μπορεί να αγοράζει, και το κάνει, πετρέλαιο από άλλες χώρες, γεγονός που της δίνει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Η Κίνα προμηθεύεται ρωσικό και ιρανικό πετρέλαιο με έκπτωση 15-30 δολαρίων σε σχέση με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και στη συνέχεια επεξεργάζεται τους φθηνούς υδρογονάνθρακες για προϊόντα υψηλότερης αξίας. Η παραγωγική ικανότητα της βιομηχανίας πετροχημικών της έχει αυξηθεί περισσότερο τα τελευταία δύο χρόνια από ό,τι όλων των άλλων χωρών μαζί από το 2019. Η Κίνα παράγει επίσης τεράστιες ποσότητες προϊόντων διυλισμένου πετρελαίου.

Εμπόριο και όχι βοήθεια

Η ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των τριών χωρών είναι το εύκολο κομμάτι. Όλοι θέλουν πετρέλαιο- μόλις μπει σε ένα πλοίο, μπορεί να σταλεί οπουδήποτε. Ωστόσο, η Κίνα έχει μια άτυπη πολιτική περιορισμού της εξάρτησης από οποιονδήποτε προμηθευτή εμπορευμάτων στο 15-20% των συνολικών αναγκών της, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κοντά στο μέγιστο που θα θέλει να εισάγει από το Ιράν και τη Ρωσία. Αν και το εμπόριο εξακολουθεί να είναι αρκετό για να παρέχει στις δύο χώρες μια σανίδα σωτηρίας, είναι χρήσιμο μόνο αν μπορούν να ξοδέψουν το σκληρό νόμισμα που κερδίζουν για την εισαγωγή αγαθών. Εξ ου και η φιλοδοξία να αναπτυχθούν άλλα είδη εμπορίου.

Οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Ρωσία αυξήθηκαν δεόντως. Καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας στραγγάλιζαν την οικονομία της, η Κίνα προσπάθησε να αντισταθμίσει την κατάσταση ενισχύοντας τις εξαγωγές προϊόντων από τον κλάδο της μεταποίησης. Αντί για παπούτσια και μπλουζάκια, προσπάθησε να πουλήσει προϊόντα υψηλής αξίας, όπως μηχανήματα και συσκευές, για τα οποία η Ρωσία λειτούργησε ως δοκιμαστική αγορά. Πέρυσι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κινεζικών αυτοκινήτων δεν ήταν η Ευρώπη, ένας μεγάλος αγοραστής ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά η Ρωσία, η οποία αγόρασε τρεις φορές περισσότερα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα από ό,τι πριν από τον πόλεμο.

Έρευνες δείχνουν ότι οι ιρανικές εταιρείες έχουν συνεχώς ελλείψεις σε βασικά εξαρτήματα, μια κατηγορία που περιλαμβάνει τόσο εξελιγμένα προϊόντα, όπως τσιπ υπολογιστών, όσο και πιο βασικά, όπως πλαστικά μέρη. Αυτό δυσχεραίνει τη μεταποιητική βιομηχανία του Ιράν, η οποία είναι τόσο μεγάλη όσο και ο πετρελαϊκός τομέας του. Ωστόσο, η Κίνα εξάγει ελάχιστα ανταλλακτικά και μόλις 300-500 αυτοκίνητα το μήνα στο Ιράν, σε σύγκριση με 3.000 περίπου στο γειτονικό Ιράκ. Δεν είναι πολλοί από τους εξαγωγείς βιομηχανικών προϊόντων της Κίνας «αρκετά γενναίοι», για να ρισκάρουν να υποστούν αμερικανικά αντίποινα.

Θεωρητικά, περισσότερες συναλλαγές με τη Ρωσία θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Ιράν. Οι δύο χώρες προμηθεύουν η μία την άλλη με χρήσιμα αγαθά. Από το 2022 το Ιράν έχει πουλήσει στη Ρωσία μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οπλικά συστήματα που προκαλούν ζημιές στην Ουκρανία – η πρώτη στρατιωτική του υποστήριξη σε μη ισλαμική χώρα μετά την επανάσταση του 1979. Στις αρχές του 2024 το Ιράν έστειλε επίσης στη Ρωσία 1 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου με δεξαμενόπλοιο, άλλη μια πρωτιά. Αλλά οι κυρώσεις καθιστούν δύσκολες τις βαθύτερες σχέσεις. Αν και η Ρωσία σταμάτησε να δημοσιεύει λεπτομερή στατιστικά στοιχεία το 2023, τα δεδομένα για την κίνηση πλοίων στην Κασπία Θάλασσα δείχνουν μόνο μια μέτρια αύξηση από το 2022, όταν οι ηγέτες της χώρας έθεσαν έναν φιλόδοξο στόχο για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου.

Το περιορισμένο εμπόριο μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας σημαίνει ότι δεν διαθέτουν κοινά τραπεζικά κανάλια και συστήματα πληρωμών. Παρά τις κυβερνητικές πιέσεις, ούτε το spfs (η εναλλακτική λύση της Ρωσίας στο swift, το παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων) ούτε το Mir (η απάντηση της Ρωσίας στα αμερικανικά δίκτυα πιστωτικών καρτών) χρησιμοποιούνται ευρέως από τις ιρανικές τράπεζες. Οι προσπάθειες για την «αποδολαριοποίηση» του εμπορίου οδήγησαν στη δημιουργία ενός ανταλλακτηρίου ρουβλίου-ριαλίου τον Αύγουστο του 2022, αλλά ο όγκος των συναλλαγών παραμένει χαμηλός.

Για να αντέξουν τις κυρώσεις μακροπρόθεσμα, το Ιράν και η Ρωσία χρειάζονται επίσης επενδύσεις – ο πιο αδύναμος τομέας συνεργασίας επί του παρόντος. Το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων της Κίνας στην Ισλαμική Δημοκρατία είναι αμετάβλητο από το 2014, παρότι έχει ρίξει χρήματα σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες, και τα περίπου 3 δισ. δολάρια παραμένει ασήμαντο ποσό για μια οικονομία του μεγέθους του Ιράν. Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά την τελευταία επίσκεψη του προέδρου του Ιράν στο Πεκίνο, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτιμηθούν σε 10 δισ. δολάρια το πολύ, επισκιάζονται από τα 50 δισ. δολάρια που υποσχέθηκε η Κίνα στη Σαουδική Αραβία, τον μεγάλο αντίπαλο του Ιράν, το 2022.

Παρότι η Κίνα εξακολουθεί να συμμετέχει σε ρωσικά έργα όπως το Arctic lng, μια εγκατάσταση υγροποίησης φυσικού αερίου στο βορρά της χώρας, δεν έχει ιδιοποιηθεί περιουσιακά στοιχεία που εγκαταλείφθηκαν από δυτικές εταιρείες, σημειώνει η Rachel Ziemba της Cnas, μιας δεξαμενής σκέψης, ούτε έχει υποστηρίξει νέες επιχειρήσεις. Η Ρωσία ανέμενε από την Κίνα να χρηματοδοτήσει τον αγωγό Power of Siberia 2, ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου όταν ολοκληρωθεί -σχεδόν τον ίδιο όγκο με τον μεγαλύτερο αγωγό της Ρωσίας  προς την Ευρώπη. Χωρίς την υποστήριξη της Κίνας, το έργο βρίσκεται τώρα σε εκκρεμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΙ ΗΠΑ, Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Ο «ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ» ΤΟΥ 2024

Στην εποχή των «μεγα-απειλών», όπως τις αποκαλεί ο Νουριέλ Ρουμπινί, κάθε πρόβλεψη για το μέλλον…

Λίγη βοήθεια από τους φίλους

Η συμμαχία έχει ήδη επιτύχει κάτι αξιοσημείωτο: να σώσει τα νεότερα μέλη της από την κατάρρευση μπροστά στα εμπάργκο της Δύσης. Έχει όμως αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της; Η απάντηση εξαρτάται από την ικανότητα των μελών της να ξεπεράσουν τα εξωτερικά και εσωτερικά εμπόδια.

Διάφορα φόρουμ αποσκοπούν στην προώθηση της συνεργασίας και των διασυνοριακών επενδύσεων. Τον περασμένο Ιούλιο το Ιράν έγινε το ένατο μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, μιας συμμαχίας ασφαλείας υπό την ηγεσία της Κίνας, στην οποία συμμετέχει και η Ρωσία. Τον Δεκέμβριο υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την υπό ρωσική ηγεσία Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ασίας. Τον Ιανουάριο προσχώρησε στην Brics, μια ομάδα αναδυόμενων αγορών που περιλαμβάνει τόσο την Κίνα όσο και τη Ρωσία.

Αυτές οι συναντήσεις δίνουν στην τριάδα περισσότερες ευκαιρίες για συνομιλίες. Στις πρόσφατες συνόδους κορυφής, οι υπουργοί του Ιράν και της Ρωσίας αναζωπύρωσαν τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (instc), μιας διαδρομής 7.200 χιλιομέτρων που συνδέει τη Ρωσία με τον Ινδικό Ωκεανό μέσω του Ιράν. Επί του παρόντος, τα ρωσικά σιτηρά πρέπει να ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή μέσω του ελεγχόμενου από το ΝΑΤΟ Βοσπόρου. Η πρόταση, η οποία περιλαμβάνει ένα συνδυασμό δρόμων, σιδηροδρόμων και λιμανιών, θα μπορούσε να μετατρέψει το Ιράν σε εξαγωγική πύλη για τη Ρωσία.

Οι γραφειοκρατίες του Ιράν και της Ρωσίας έχουν σχετικά μικρή εμπειρία συνεργασίας μεταξύ τους και το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων είναι τρομακτικό: η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία Ευρασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης εκτιμά ότι μόνο για το Ιράν και τη Ρωσία θα ανέλθει σε 26 δισ. δολάρια. Η συγκέντρωση μιας τέτοιας χρηματοδότησης, σε δύο χώρες που δεν είναι γνωστές για τη φιλικότητά τους προς τους επενδυτές, θα ήταν δύσκολη στις καλύτερες εποχές, πόσο μάλλον σε περίοδο κυρώσεων. Παρόλα αυτά, η ιδέα κερδίζει έδαφος. Την 1η Φεβρουαρίου οι απεσταλμένοι συζήτησαν τα επόμενα βήματα για τον σιδηρόδρομο Rasht-Astara, ένα έργο ύψους 1,6 δισ. δολαρίων που θα μπορούσε να διευκολύνει τη μεταφορά εμπορευμάτων στο βόρειο Ιράν. Πέρυσι η Ρωσία χρησιμοποίησε μέρος του instc για να μεταφέρει για πρώτη φορά αγαθά στο Ιράν σιδηροδρομικώς.

Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι οι οικονομίες του Ιράν και της Ρωσίας μοιράζονται πολλές ομοιότητες για να είναι εμπορικοί εταίροι. Από τις 15 κορυφαίες κατηγορίες αγαθών που εξάγει η καθεμία χώρα, οι εννέα είναι κοινές- δέκα από τις 15 μεγαλύτερες εισαγωγές τους είναι επίσης πανομοιότυπες. Μόνο δύο από τα 15 αγαθά με μεγαλύτερη ζήτηση στη Ρωσία συγκαταλέγονται στις κορυφαίες εξαγωγές του Ιράν. Όπου το Ιράν έχει κενά, όπως στα αυτοκίνητα, τα ηλεκτρονικά και τα μηχανήματα, η παραγωγική ικανότητα της Ρωσίας είναι περιορισμένη.

Με τα κέρδη από το εμπόριο να περιορίζονται από τις διάφορες κυρώσεις, η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα είναι αντ’ αυτού ανταγωνιστική, ιδίως σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ενέργειας. Από τότε που η Δύση επέβαλε εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, η χώρα ανταγωνίζεται με το Ιράν για να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο των εισαγωγών της Κίνας, με αποτέλεσμα έναν πόλεμο τιμών. Πρόκειται για μια μάχη που το Ιράν χάνει. Η Ρωσία είναι μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και η ενέργειά της δεν υπόκειται σε δευτερογενείς κυρώσεις. Μέρος του αργού της μπορεί επίσης να διοχετευθεί με αγωγούς στην Κίνα, μια φθηνότερη επιλογή.

Έχοντας το πάνω χέρι, η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να προσφέρει βοήθεια στους συμμάχους της. Στις αρχές του πολέμου, οι υποστηρικτές της Ουκρανίας φοβήθηκαν ότι η Ρωσία και το Ιράν θα συνεργάζονταν για να αποφύγουν τις κυρώσεις. Αντ’ αυτού, η Ρωσία ανέπτυξε τον δικό της σκιώδη στόλο δεξαμενόπλοιων και δεν έδωσε καμία πρόσβαση στους Ιρανούς, εξηγεί ο Yesar Al-Maleki του Mees, ενός ερευνητικού οργανισμού. Το Ιράν έχει ζητήσει ρωσικά κεφάλαια και τεχνολογία για να αξιοποιήσει τα γιγαντιαία αποθέματα φυσικού αερίου του- η Ρωσία έχει προσφέρει ελάχιστη βοήθεια μέχρι στιγμής.

Σε άλλους τομείς, η Κίνα έχει γίνει ανταγωνιστής του Ιράν. Μέχρι πρόσφατα, η σημαντική μεταποιητική βάση της Ισλαμικής Δημοκρατίας αποτελούσε παράγοντα ανθεκτικότητας. Η χώρα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα υποτιμημένο νόμισμα για να πουλήσει ξηρούς καρπούς και είδη υγιεινής, λέει ο Esfandyar Batmanghelidj του Ιδρύματος Bourse & Bazaar, μιας άλλης δεξαμενής σκέψης. Η ελπίδα της, με τον καιρό, ήταν να βελτιώσει τη θέση της, εξάγοντας μονάδες κλιματισμού και ίσως ακόμη και αυτοκίνητα. Η Κίνα «προσγείωσε» αυτές τις προσδοκίες. Καθώς μετατοπίζεται προς εξαγωγές υψηλότερης αξίας, κατακλύζει τις αγορές-στόχους του Ιράν με φθηνότερες, καλύτερες εκδόσεις αυτών των αγαθών.

Η Δύση φαίνεται να μην έχει ιδιαίτερη διάθεση για δευτερεύουσες κυρώσεις σε επίπεδο χονδρικής, αλλά τα υφιστάμενα μέτρα θα συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα. Τον Δεκέμβριο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις για όποιον συναλλάσσεται με ρωσικές εταιρείες σε κλάδους όπως οι κατασκευές, η μεταποίηση και η τεχνολογία. Αυτές μοιάζουν με εκείνες που επέβαλε στο Ιράν το 2011, οι οποίες αργότερα ανεστάλησαν το 2015, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά. Πριν από την αναστολή, τα μέτρα προκάλεσαν κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών του Ιράν από την Κίνα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες κινεζικές τράπεζες ήδη απορρίπτουν τις ρωσικές επιχειρήσεις.

Αν και οι νέες αυτές κυρώσεις δεν στοχεύουν τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, θα μπορούσαν να εμποδίσουν το εμπόριο πετρελαίου της Ρωσίας με άλλους πελάτες εκτός της Κίνας, εάν οι τράπεζες αντιδράσουν διακόπτοντας τις συναλλαγές με τον ενεργειακό γίγαντα. Από τον Οκτώβριο η Αμερική έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις σε 50 δεξαμενόπλοια που, όπως λέει, παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας- περίπου τα μισά από αυτά δεν έχουν φορτώσει ρωσικό πετρέλαιο έκτοτε. Όλα αυτά καθιστούν τις εξαγωγές προς την Κίνα τόσο πιο αναγκαίες όσο και πιο δύσκολες για τη Ρωσία, η οποία είναι βέβαιο ότι θα γίνει πιο ανταγωνιστική και απέναντι στο Ιράν. Η Αμερική θα μπορούσε να υποδαυλίσει αυτές τις συνθήκες, στηριζόμενη στη Μαλαισία για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου στα ύδατά της, «καταπνίγοντας» τις ιρανικές ροές. Και η ίδια η Κίνα βρίσκεται υπό αυξανόμενο έλεγχο. Τον Φεβρουάριο η ΕΕ ανακοίνωσε κυρώσεις σε τρεις κινεζικές εταιρείες που εκτιμά ότι βοηθούν τη Ρωσία.

Σε αυτό το στάδιο, λοιπόν, η αντιδυτική entente είναι ανησυχητική αλλά όχι πραγματικά απειλητική. Πώς θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες; Το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει ένα όχημα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κίνας, αντί να γίνει μια πραγματική εταιρική σχέση. Η Κίνα θα τη χρησιμοποιήσει για όσο διάστημα μπορεί να αποκομίσει κέρδη, αλλά θα αποφύγει να της δώσει «φτερά». Η Κίνα θα αρνηθεί να δώσει βάρος σε εναλλακτικές εμπορικές οδούς ή συστήματα πληρωμών, μη θέλοντας να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις της στη Δύση.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει αν η Αμερική, ίσως κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ, επιχειρήσει να εξαναγκάσει την Κίνα να αποσυρθεί από τις δυτικές αγορές. Χωρίς να έχει τίποτε άλλο να χάσει, η Κίνα θα διαθέσει τότε πολύ περισσότερους πόρους για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού μπλοκ και αναπόφευκτα θα προσπαθήσει να βασιστεί στις υφιστάμενες σχέσεις και να διευρύνει τις συμμαχίες της. Οι κατώτεροι εταίροι μπορεί να μην είναι ευχαριστημένοι: οι μεταποιητικές τους βιομηχανίες θα υποφέρουν καθώς η Κίνα θα ανακατευθύνει τις εξαγωγές της. Η Αμερική θα υπέφερε επίσης: οι καταναλωτές της θα πλήρωναν περισσότερα για τις εισαγωγές τους και με τον καιρό οι ηγέτες της θα έβλεπαν την πρώτη σοβαρή αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.

©The Economist. Μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε από την Economia Media Α.Ε., έπειτα από ειδική άδεια. Το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο βρίσκεται στο www.economist.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ