Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Ο ΣΙ, Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΙ ΕΝΑ ΔΙΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ

Ο Σι, ο Πούτιν κι ένα διόλου τυχαίο τηλεφώνημα
Φωτ. EPA
Ο Κινέζος πρόεδρος διάλεξε την τρίτη επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία για να υπενθυμίσει φιλικά στον Ρώσο ομόλογό του ότι οι διμερείς σχέσεις «παραμένουν ακλόνητες, παρά τις διεθνείς ανακατατάξεις», ένα μήνυμα που φαίνεται πως είχε ως ταυτόχρονο αποδέκτη και τον νέο κάτοικο του Λευκού Οίκου.

Από την πρώτη στιγμή της «φιλικής» στροφής της κυβέρνησης Τραμπ στη Ρωσία με σαφή διάθεση παραχωρήσεων στο ουκρανικό ακόμα και εις βάρος των ευρωπαίων εταίρων των ΗΠΑ, πολλές ήταν οι φωνές που επισήμαιναν ότι ένας από τους οφθαλμοφανείς στόχους του Αμερικανού προέδρου ήταν η πρόκληση ρήγματος στη συμμαχία της Μόσχας με το Πεκίνο.

Με φόντο αυτό το συνεργατικό “blitzkrieg” της Ουάσιγκτον προς το Κρεμλίνο, με τις πρώτες επαφές στο Ριάντ να έχουν μάλιστα ήδη επικεντρωθεί στις προοπτικές ρωσοαμερικανικής σύμπραξης ενεργειακού ενδιαφέροντος στην Αρκτική, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διάλεξε την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για να υπενθυμίσει φιλικά στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας «παραμένουν ακλόνητες, παρά τις διεθνείς ανακατατάξεις», ένα μήνυμα που φαίνεται πως είχε ως ταυτόχρονο αποδέκτη και τον νέο κάτοικο του Λευκού Οίκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑΣ

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο παλιός - νέος ένοικος του Λευκού Οίκου ξαναχτίζουν γέφυρες επικοινωνίας…

Αναλυτές ερμηνεύουν την κίνηση ως σαφή προειδοποίηση πως δεν πρόκειται να επιτρέψει οι θερμότερες σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας να διαταράξουν τη δική του συνεργασία με το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι υπογράμμισε ότι η Κίνα και η Ρωσία παραμένουν «καλοί γείτονες και αληθινοί φίλοι», που στηρίζουν ο ένας τον άλλον σε δύσκολες στιγμές, υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών «είναι σχεδιασμένη για το μακροπρόθεσμο μέλλον» και δεν επηρεάζεται από εξωτερικές πιέσεις ή γεωπολιτικές εξελίξεις. Τόνισε επίσης πως, παρά τις μεταβολές στη διεθνή πολιτική σκηνή, οι σινο-ρωσικές σχέσεις θα συνεχίσουν να εξελίσσονται απρόσκοπτα.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τη συνομιλία «θερμή και φιλική», χωρίς ωστόσο να υπερθεματίσει για τον βαθμό ενίσχυσης των διμερών δεσμών, όπως έκανε το Πεκίνο. Στην επίσημη ανακοίνωση της, η ρωσική πλευρά τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σταθερότητας στις παγκόσμιες υποθέσεις, είναι στρατηγικής φύσεως και δεν υπόκειται σε εξωτερικές παρεμβάσεις ούτε στρέφεται κατά οποιουδήποτε τρίτου μέρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ;

Με δεδομένη την νέα προσέγγιση των ΗΠΑ προς τα πράγματα της Ευρωπαϊκής ηπείρου και με…

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Πούτιν ενημέρωσε τον Σι για τις τελευταίες επαφές μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, ο Κινέζος ηγέτης δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις «θετικές προσπάθειες» για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι το Πεκίνο εκφράζει τη στήριξή του στον διάλογο ΗΠΑ-Ρωσίας και είναι πρόθυμο να συνεισφέρει στην αναζήτηση ειρηνικών λύσεων.

Σύμφωνα με το Πεκίνο, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε με πρωτοβουλία του Κρεμλίνου.

Αν και η Κίνα διατηρεί επίσημα ουδέτερη στάση στον πόλεμο, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους διπλωματικούς και οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ έχει κατηγορήσει την Κίνα ότι ενισχύει τη ρωσική πολεμική βιομηχανία μέσω εμπορικών συναλλαγών αγαθών διπλής χρήσης (σ.σ. εμφανίζονται ως αθώες εισαγωγές προϊόντων που ωστόσο μπορούν να αξιοποιηθούν και από τον στρατό), κάτι που το Πεκίνο αρνείται, χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία του με τη Μόσχα ως «κανονική εμπορική δραστηριότητα».

Το 2022 Σι και Πούτιν διαβεβαίωναν ότι η συνεργασία του «δεν έχει όρια» και πως αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλον ως βασικό σύμμαχο απέναντι στις δυτικές δυνάμεις. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν εγείρει ανησυχίας για το κατά πόσο η νέα διοίκηση στην Ουάσιγκτον μπορεί να δημιουργήσει «τριγμούς και ρήγματα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ