ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 40 ΧΡΟΝΩΝ
- 07.08.24 11:59
1982 η Άννα Βερούλη παίρνει το Χρυσό μετάλλιο στο ακόντιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου που διεξάγεται στην Αθήνα. Στο βάθρο μαζί της ανεβαίνει και η Σοφία Σακοράφα με το Χάλκινο μετάλλιο. Οι δύο γυναίκες ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό στίβο.
1987 η εθνική ομάδα μπάσκετ γράφει ιστορία κερδίζοντας το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ, ξεκινώντας την ελληνική σχολή καλαθοσφαίρισης με την εθνική να κατατάσσεται σταθερά στις 4 πρώτες δυνάμεις του μπάσκετ παγκοσμίως.
1992 «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο». Η Βούλα Πατουλίδου γίνεται η πρώτη γυναίκα χρυσή Ολυμπιονίκης της χώρας, κερδίζοντας τον τελικό των 100μ μετ’ εμποδίων.
1996 «Κάτσε κάτω από τη μπάρα». Ο Πύρρος Δήμας γίνεται δις χρυσός ολυμπιονίκης αλλά μένει στην ιστορία η κραυγή αγωνίας του εμβληματικού προπονητή της εθνικής άρσης βαρών Χρήστου Ιακώβου, ο οποίος τον ενθαρρύνει να κρατήσει τα κιλά για λίγα ακόμη κλάσματα του δευτερολέπτου.
Την ίδια χρονιά ο Ιωάννης Μελισσανίδης κερδίζει το χρυσό για ένα καταπληκτικό πρόγραμμα που εκτελεί στις ασκήσεις εδάφους, ανοίγοντας το λαμπρό δρόμο της ενόργανης γυμναστικής ανδρών της Ελλάδας.
Χρυσός στην ίδια Ολυμπιάδα, και ασημένιος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο Νικόλαος Κακλαμανάκης στην κατηγορία μιστράλ του wind surfing.
2000 «Ο γιος του ανέμου» Κώστας Κεντέρης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος σπρίντερ μετά τον Πιέτρο Μενέα στη Μόσχα το 1980 που κερδίζει κούρσα ταχύτητας σε Ολυμπιάδα.
Στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, η εθνική μας αποστολή εξασφάλισε 16 μετάλλια, σημειώνοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση της χώρας στην ιστορία των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων, μετά την πρώτη Ολυμπιάδα, της Αθήνας το 1896 (47 μετάλλια) και τους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξένησε η Ελλάδα το 2004 (17 μετάλλια).
Ένα από τα ασημένια μετάλλια από το Σίδνεϊ το έφερε πίσω στη χώρα η Κατερίνα Θάνου, που ήρθε δεύτερη στον αγώνα των 100 μέτρων, αφήνοντας πίσω της τεράστιες sprinters παγκόσμιου βεληνεκούς.
2004 Τα χρυσά πανιά της Σοφίας Μπεκατώρου και της Αιμιλίας Τσουλφά κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 2004, στην κατηγορία 470. Το κορυφαίο δίδυμο ιστιοπλόων στη χώρα μας έχει κατακτήσει 4 φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα και 3 το ευρωπαϊκό.
Ασημένιο εξασφάλισε ο αείμνηστος Αλέξανδρος Νικολαΐδης στο Ταεκβοντο, χρυσό η Αθανασία Τσουμελέκα στο βάδην, χρυσό στα 400μ μετ’ εμποδίων η Φανή Χαλκιά,
Το 2004 είναι η χρονιά της Ελλάδας, καθώς εκτός από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η χώρα κερδίζει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Euro 2004), παρότι εισήλθε στη διοργάνωση ως το απόλυτο outsider.
2006 Η εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών μας χαρίζει μια αλησμόνητη βραδιά μπάσκετ, σε έναν αγώνα-textbook προπονητικής και ομαδικότητας απέναντι στην Αμερικανική Dream Team. Η επίσημη αγαπημένη των 32 μεταλλίων σε παγκόσμια, ευρωπαϊκά και μεσογειακά πρωταθλήματα κερδίζει την ομάδα των ΗΠΑ στον ημιτελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης στη Σαϊτάμα διεκδικώντας το χρυσό μετάλλιο από την Ισπανία στον τελικό. Αν και η ισπανική ομάδα επιβλήθηκε, στις καρδιές όλων των μπασκετόφιλων, ακόμα και των υπόλοιπων χωρών, εκείνο το πρωτάθλημα ανήκε στους Έλληνες.
2016 Ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι το απόλυτο Νο.1 στους κρίκους. Στις 15 Αυγούστου το 2016, στους Ολυμπιακούς του Ρίο, με ένα αψεγάδιαστο πρόγραμμα, απέσπασε 16.000 βαθμούς και αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης. Ο σπουδαίος αθλητής έχει στεφθεί τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (2015, 2017, 2018) και πέντε φορές πρωταθλητής Ευρώπης (2015, 2016, 2017, 2018, 2021).
Η Άννα Κορακάκη είναι η 2η ελληνίδα αθλήτρια μετά τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα (1912) και η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα αθλήτρια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κατέκτησε δύο Ολυμπιακά μετάλλια στην ίδια διοργάνωση (Ολυμπιακοί Αγώνες 2016 – Ρίο ντε Τζανέιρο): χρυσό και χάλκινο μετάλλιο (πιστόλι 25 μέτρων και αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων).
Η Κατερίνα Στεφανίδη ανεβαίνει στο βάθρο για της απονείμουν το χρυσό μετάλλιο για την επίδοσή της στο άλμα επί κοντώ. Τα επόμενα χρόνια η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ του αθλήματος θα εξασφαλίσει χρυσά και από παγκόσμιο και από πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
2021 Ο Στέφανος Ντούσκος γίνεται χρυσός στο Τόκιο στο μονό σκιφ ανδρών (κωπηλασία), ο Μίλτος Τεντόγλου στέφεται χρυσός στο άλμα εις μήκος, η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών κερδίζει το ασημένιο και ο Λευτέρης Πετρούνιας προσθέτει ένα χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο στη συλλογή του.