Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΗΜΕΡΑ ΚΡΙΣΗΣ

Ημέρα κρίσης
Φωτ. EPA / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ΗΠΑ εκλέγουν τον επόμενο πρόεδρό τους σήμερα, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια ιδιαίτερα αμφίρροπη μάχη προβλέποντας σχεδόν ισοψηφία στις επτά κρίσιμες πολιτείες. Χάρις και Τραμπ επέλεξαν να κλείσουν με αντιδιαμετρικά μηνύματα τις προεκλογικές καμπάνιες τους, επιχειρώντας την συσπείρωση από διαφορετικές οδούς που δεν τέμνονται σε κανέναν σημείο.

Τη διαφορά κλίματος στα επιτελεία και τις δεξαμενές ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει ο αμερικανικός τύπος, καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν στις κάλπες για να επιλέξουν τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, με φόντο την πολλαπλή οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια εντός και εκτός των «τειχών».

Τραμπ και Χάρις έκλεισαν τις εκστρατείες σε εντελώς αντίθετους τόνους, αφού ο πρώην πρόεδρος, εμφανώς κουρασμένος, σε συγκεντρώσεις με μέτρια προσέλευση υποστήριξε ότι η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής. Η νυν αντιπρόεδρος επέλεξε, από την άλλη πλευρά, να υποσχεθεί ένα μέλλον με περισσότερη ενότητα, ενώ οι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές της φώναζαν «Δεν γυρίζουμε πίσω».

Ο Ρεπουμπλικάνος αναφέρθηκε επανειλημμένα σε ένα ζήτημα που απασχολεί τα μέγιστα τους ψηφοφόρους του και ενισχύει το προεκλογικό του αφήγημα, αυτό της μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας στις εμφανίσεις του σε Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια και Μίσιγκαν πως οι πολιτικές των Δημοκρατικών για το θέμα είναι «καταστροφικές». Στον αντίποδα η Χάρις έστειλε ένα πιο θετικό μήνυμα περνώντας από την Πενσυλβάνια, λέγοντας «βλέπουμε τους συμπολίτες μας όχι ως εχθρούς, αλλά ως γείτονες».

Παρά τις αντιθέσεις, ή ίσως εξαιτίας αυτών, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ιδιαίτερα αμφίρροπη μάχη, με τις τελικές σφυγμομετρήσεις των New York Times/Siena College να προβλέπουν σχεδόν… ισοψηφία στις επτά κρίσιμες πολιτείες, με μικρά μόνο προβαδίσματα, ανά περίπτωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΩΣ ΕΞΑΓΩΓΙΜΟ ΠΡΟΪΟΝ

Από την καθοριστική εισαγωγή της τηλεόρασης −με τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ μεταξύ Νίξον και Κένεντι, και…

Κατά τους NYT πολλοί ψηφοφόροι οδεύουν στις κάλπες «αγχωμένοι και φοβισμένοι» μετά μια προεκλογική περίοδο που στιγματίστηκε από πολιτική βία, απόπειρες δολοφονίας και απειλές για αντίποινα. «Κακά πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν εάν χάσω τις εκλογές», είχε προειδοποιήσει ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο ABC.

Οι δύο υποψήφιοι υποστηρίζουν εκ διαμέτρου αντίθετες προοπτικές, τις οποίες διατυπώνουν με πολύ διαφορετικό ύφος ο καθένας. Ο Τραμπ προτίμησε την κατά μέτωπο επίθεση στους αντιπάλους τους, ενώ στις τελευταίες τις εμφανίσεις η Χάρις απέφυγε ακόμα και να αναφέρει το όνομα του Ρεπουμπλικάνου.

«Η καμπάνια μας δεν στρέφεται εναντίον κάποιου, είναι υπέρ κάποιου», διακήρυξε η Χάρις από το Μίσιγκαν, μία από τις κρίσιμες πολιτείες. «Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία, τις ευκαιρίες και την αξιοπρέπεια για όλους τους Αμερικανούς». Στον αντίποδα, ο Τραμπ επέμεινε πως ήταν λάθος η αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2020, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του πως «δεν έχασε τις προηγούμενες εκλογές».

Αποκήρυξε δε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εξαπολύοντας πυρά για την εκλογολόγο Τζ. Αν Σέλτσερ, που εμφάνισε τη Χάρις να προηγείται με 3% στην Αϊόβα. «Δεν είναι καν οριακή η διαφορά μας! Όλες οι δημοσκοπήσεις, εκτός από μια μεροληπτική υπέρ των Δημοκρατικών από μια εχθρό του Τραμπ, η οποία απέτυχε να προβλέψει το αποτέλεσμα την τελευταία φορά, με εμφανίζουν πρώτο με μεγάλο προβάδισμα», είπε. Μιλώντας χθες στη Βόρεια Καρολίνα, μία από τις πολιτείες στις οποίες φέρεται να προηγείται η Χάρις, ο Τραμπ διεμήνυσε προς το Μεξικό ότι θα επιβάλει δασμούς 25%, αν η γειτονική χώρα δεν σταματήσει την είσοδο μεταναστών στις ΗΠΑ από τα κοινά σύνορά τους. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, οι δασμοί θα ανέβουν στο 50%, το 75% και ακόμα και το 100%, απείλησε ο Τραμπ.

Μιλώντας στο Μίσιγκαν, Χάρις υποσχέθηκε ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, επιχειρώντας να απευθυνθεί στους μουσουλμάνους Αμερικανούς και τους Άραβες που είναι δυσαρεστημένη από την στήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Ισραήλ. Το 2020 η πλειοψηφία των 240.000 εγγεγραμμένων μουσουλμάνων της πολιτείας είχε ψηφίσει Μπάιντεν, συνδράμοντας στην οριακή επικράτησή του έναντι του Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΙΧΑΣΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Ο γάλλος φιλόσοφος Κλωντ Λεφόρ συνήθιζε να λέει ότι στη δημοκρατία η ενότητα μιας κοινωνίας…

Μάχη για την Πενσυλβάνια και Μίσιγκαν

Τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ ολοκλήρωσαν τις εκστρατείες τους με στάσεις στην Πενσυλβάνια και το Μίσιγκαν αντίστοιχα, δύο από τις επτά swing states που αναμένεται να κρίνουν εν πολλοίς το αποτέλεσμα.

Οι πολύτιμοι 19 εκλέκτορες που δίνει η Πενσυλβάνια ήταν ένας από τους λόγους που την επισκέφτηκαν τόσες φορές οι δύο υποψήφιοι. Το 2020 ήταν μία από τις τελευταίες που έδωσαν αποτέλεσμα, με τον Μπάιντεν – που κατάγεται από τη συγκεκριμένη πολιτεία – τελικώς να την κατακτά.

Το Μίσιγκαν εξασφαλίζει 15 εκλέκτορες και οι δύο υποψήφιοι θέλουν πάση θυσία να το κερδίσουν. Για αρκετές δεκαετίες, το Μίσιγκαν ανήκε στις λεγόμενες πολιτείες του «μπλε τείχους», ψηφίζοντας σταθερά υπέρ των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές. Ομως ο Τραμπ ανέκοψε το σερί το 2016, όταν κέρδισε τη Χίλαρι στη συγκεκριμένη πολιτεία.

Σε πείσμα των αρνήσεων του επιτελείου του Τραμπ πάντως, οι δημοσκοπήσεις επιμένουν να εμφανίζουν σχεδόν ισόπαλους τους δύο αντιπάλους σε ομοσπονδιακό επίπεδο, και πολλές από τις διαφορές κυμαίνονται στο όριο του στατιστικού λάθους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ